如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
要唔要改名既重點係你個名入面既漢字係唔係喺通用規範漢字表入面,如果3(or2/4)個字都喺通用規範漢字表入面,咁就唔洗改都得,當然自己鍾意改過個日文名都可以改
有細佬就英美加澳啦 去日本貪佢哋大個做社畜咩
對比日本同英國嗰陣,拎日本排外依個point出嚟講既人係唔係無出過國?
歐美既asian hate咁嚴重,喺街上面無講嘢,見你黃皮膚就chingching chongchong,買嘢西你面。

喺日本住咗就六年,去過咁多城市鄉下,一次都未試過覺得被歧視,日本人知道你香港嚟識日文仲好開心,講佢幾多年前去過香港玩乜乜乜

很撚c伏
我諗佢地應該係講職場上排外有玻璃天花板啫
老實講,香港女仔比其他國家女仔真係冇咁鍾意化妝,包括支那人都係咁講,香港人追求清薄妝

大部份香港女仔皮膚都比較白同埋好,好多其實查過防曬加遮瑕膏就出得街
又或者, 去到英國學揸車, 買返架車囉
到了冬天, 屋企有暖氣, 揸車有暖氣, 出面風大雨大都唔關我事囉
(戶外工作除外)
我都正想講
幾淒涼
有細路就英 啦
唔駛諗
加拿大

溫哥華香港一樣

天氣風景又好
樓主可唔可以帶埋手足走
明點解咁多人擔心英國天氣
但係唔明點解住香港唔擔心天氣
有冇人覺得香港嘅夏天又濕又熱越嚟越唔適合人居住
為小朋友一定英國

我自己一個嘅話會揀台灣
英國乾爽,香港就濕熱爛皮膚
一定英國,台灣你想他日仔女22k台幣咩,台灣一個大學講師都係萬幾蚊港紙炸,日本又係,啲工作文化閪到仆街,如果你去台灣日本,他日細路大個左可能屌柒你,移咩民呀,屌你老母

相反,英國,加拿大呢啲起碼歐美世界,冇東亞果啲on9尊卑垃圾儒家文化,移民都移返去東亞你係咪食左十舊屎呀!咁撚on9嘅問題都問得出
弱智好明顯冇去過日本生活
如果你係日本份工可以做到work life balance嘅
係日本的確會好開心
放工放假去其他地方玩下

我係日本傳統黑企度返工
仲要果行大部分都係咁
d shift 返到個人日日唔夠訓咁
假期唔係好有規律咁放
甚至連續返7日先放你一日假

如果見到有20幾萬up嘅工
唔該介紹下俾我

人工無香港高
返工仲辛苦過係香港
留係度虛度光陰真係on9
我當呢幾年係體驗一下文化算
英國
有仔女都係英國好啲
日台你你冇當地嘅另一半
好難融入人哋圈子
加油巴打
J咗
有小朋友只好就小朋友讀書生活ga ja , 等大左先再諗自己啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞