如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
邊隻社畜偷偷地負皮
自己唔係話好熟呢3個地方, 純粹個人感受, 假設你3個地方都一定移到民, 咁我會揀英國>=台灣>日本

第一, 300萬唔夠退休, 即係代表一定要繼續做野, 咁日本工作文化癲就不在話下啦, 同埋你又唔係精通日文, 再加埋歧視(唔係指嚴重個d, 可能純粹招聘/晉升上既不公平)黎講日本應該大於其他兩個地方, 而台灣應該比較接納香港人, 不過人工唔高, 你話做生意, 但其實又唔一定話做生意就一定成功搵返香港個收入

第二, 英語教育, 台灣同日本普遍d英文水平都唔高, 而家有冇開始改善/進步就唔知啦, 不過點講都唔及英國個環境咁好, 到底你想你個小朋友將來係精通日文?普通話定英文先?

第三, 日本/台灣最好就係可以成日返香港, 我假設你仲會返香港探父母, 咁台灣日本要返香港可能假都唔洗請, 遲d有返平機票你得閒weekend來回住一兩日都唔係話貴
我都見過有人用wh visa 一年內搵到工
大前提係老細要幫你做擔保
移民去另一個國度,去邊都會辛苦
去英國日本台灣都係咁辛苦
最緊要係自己有無信心改變自己
呢個方法最快
但樓主30歲依家仲要入唔到日本working holiday
屌你老母真係冇咁既耐性
日本妹化妝花時間長就已經全球共識,你條 on9又要拗港女乜乜柒柒。。
我話高中生相好柒又話一兩張唔代表全部,講野成個小學雞咁,睇少d動漫出多d街啦
講種就一定港女靚d(性格除外),大和族民族單一,d女唔化妝係真係難出靚女,去日本見d女係feel到佢地化妝係一定重手個港女,唔需要住係日本好耐要逐家逐戶家訪咁先可以評價架on9仔,唔好再用下體諗野啦
可能同香港比較都有距離
你講乜鳩,歸化入日籍易過永住,你識唔識
我記得以前歸化要改名
而家好似唔駛
點解台灣要再去移民?
被中國侵略?
泰國有冬天我一定去
食鬼妹唔好?
唔鍾意台灣千祈唔好揀台灣

台灣係入場費好似好低
但係佢而家個移民政策收緊咗
要請台灣人又要開公司營運3年
就算你盤生意有錢賺
佢都唔一定批你入藉
變相係洗咗錢但係好似冇乜保障

既然冇乜保障又唔係好鍾意
冇乜理由仲要考慮佢
盲撐撚好恐怖
同你講事實就話呢樣個樣,原來自爆埋連日本都無咩點走過
關咩動漫事,去轉九州大把高中生唔化妝淨皮膚都白裡透紅,東京就雲集成個日本各區人
屌你大和民族單一都講得出,毒撚無點見過世面真係恐怖
關西/關東/九州/四國/中國/北海道/沖繩
度度日本妹風味都唔同
出去見識下世界先啦
日本球玩就一流但唔係住嘅好地方
當地人都要供樓,我哋係香港仲供唔夠皮咩

你有兩個細,如果有BNO一定係英國,冇先諗台灣
都係睇個人選擇
見過有個同事入左歸化都係keep返原本個名
姓「林」或者「文」呢d就正
改都唔駛,淨係讀音轉左就ok
Best of luck
通常歸化都改架啦,除非你係孫正義
有錢買樓起日本緊係扔錢自己起
搵人包辦晒鍾意幾大都得
你同ryuuutv 就知
真心無諗過依個問題
走左就一定唔再返,但咁借得唔得架

有小朋友讀書好

台灣要參軍
Andy哥
一戶見兩球內搞店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞