如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
你真係唔識㗎喎
嗰邊校園欺凌到癲
見你係外黎實玩到你死
好似英國好啲喎,住遠少少樓應該無咁貴,又大間,為小朋友,英國學習都好過日本台灣。
日本職場文化好大壓力,返工難頂。台灣好似唔易喎,創業要台灣認受嘅事業,仲要唔知幾多年都係賺到一個數嘅錢,投資開公司好似要擺低百幾個,其他方法唔清楚。
聽講加拿大依家去讀書就得,不限科目,但好似話要自己煮嘢食先平,要有車,我都唔係好清楚,但唔熟都應該唔好。
重點係,你呢行去到有無得做?
同埋日本小學開始都分私立,國立

一樣要狂保習,中學開始用s.d. 計,一樣有名校世襲。

當然經濟衰咗30年,實多咗好多窮人
係囉 其實唔難 拎住個鍵盤copy段嘢出嚟有幾難
點解唔唸星加波? 都有港人移民
最怕係比黑鬼蝦完,搵白人警察都唔理你,或者消極處理
你都沒計通脹 + 金融風險 + 被凍結戶口
永居係肯住10年就得

入藉好難,又有日本人擔保。
淨係睇topic都已經諗過英國
睇埋內文
有兩個小朋友
更加唔洗諗 英國
日本 你搵工難 入籍難 加上又排外
台灣 啲中小學又鳩 啲教官制度重衰過香港教畜
同埋一陣分分鐘二次回歸

英國 你衰啲打份普普通通既工都搵到食
買層唔洗咁市中心既樓
都好平 加上小朋友可以係啲輕鬆啲既地方讀書
對未來又好

見到三百萬我淨係諗起...
點解要自爆
30頭,一支公,考埋車牌必定去英國
都係諗年尾去睇察邊度落腳先
八月唔差
就算有雨都係過雲雨
每日都有時侯出太陽
仲9點先天黑⋯有啲唔習慣

你未計埋一上機就墜機死咗,實際上3百萬淨係用嚟做殮葬費
適應英國果種天氣
Give and take
你而家唔係真係移民, 係走難

呢3個選擇入面英國一定最好

利伸: 澳洲人
日本呢啲出生率低老齡人口又特別多既地方好處係你個仔日後會少啲競爭如果唔使做去養老退休就啱。

有諗頭想搞生意可以去台灣,但你要做得叻過晒其他人先得。台灣租樓咁平可以租幾年先,300萬係新北連爛樓都買唔到。

去日落國做二等公民啦
你英文冇當地人咁流利,除左殺人放火佢地都一定唔多想理你架啦。我係白警都會幫個黑鬼
真,好嘢使拎你香港俾你啲agent賺佣?
我到宜家都慶幸自己斬纜夠快,雖然唔見咗3萬5。如果落搭,真係洗濕個頭唔知點算。
咁係你上面講班有錢人都唔係亞洲人姐
港版國安法之後
香港人除了依親之外, 我諗申請去台灣居住會比較因難
港女垃圾黎
其實唔多,好多一筆過洗費你未計。仲要兩個細路,移去第二度「創業」又係一筆,仲未計佢人生路不熟生存到兩年已偷笑
移民係送羊入虎口,人哋擇肥而咬,你仲沒仇報。去到四處求人,做二等公民。條路自己簡嘅。係啲香港唔想比人拉先要走佬啫,想多啲人過去陪,咪講到幾咁美好囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞