如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
樓主都要考慮子女國籍問題
BNO 5+1 無條件連續在英國居住 6 年就成為英國公民

日本就由經營簽證到永居係有條件既
聽講話最近有人成功申請到入籍, 但係都係有條件既
聽講話如果用 BNO 申請日本簽證, 居住證國籍寫 イギリス 既
Yokohama 住咗好多日本華橋, 我覺得佢地仍然是中國籍既

國籍就睇你點睇囉
呢個都係好辦法
可唔可以娶我過去,我唔介意屎眼俾你屌
日本三百萬太少唔駛去
英國算啦
你覺得香港嘅國際學校唔會俾人搞?而家已經要學國安法啦
嚴格講係兩樣野黎
歸化係講緊「成為日本人」,放棄其他國藉身份
入籍日本(歸化)
傳聞「移民日本」很難,就是指正式成為日本公民,即是入籍(歸化)日本。入籍必須放棄原有國籍,還要居住日本5年以上及工作滿3年以上,並有足夠經濟能力維生,還要接受個人審查,甚至要審查整個家庭包括父母及妻兒,成員須無犯罪紀錄,另外也要接受基本日文能力及入籍面試,程序頗為繁複。

東網唔貼link
用方向報做source
歸化和永住簽證有何不同。

歸化和永住簽證不同的是、歸化後可取得日本國籍、也因此成為日本人。永住簽證的話、不會成為日本國籍仍是原來的外國國籍,這一點是兩者最大的不同。也因此、和永住簽證不同,歸化之後就不需要辦理更新任何的簽證手續。而且、因為成為日本人可以取得參政權。永住資格的話還是要定期更新外國人登錄証及辦理再入國的更新手續。歸化的必要條件、原則上要在日本有固定住址滿五年以上、永住的必要條件原則是要在日本居留滿10年以上。
http://aobak.sakura.ne.jp/ct_contents/qa/naturalization.html

on9, 見方向就話source係錯, 蠢撚過d藍屍
香港教育,就算國際學校,咪又係變垃圾
前提係你喺五年畢業內
日本個歸化制度唔只係獲得國籍差簡單,而係成為文化社會意義上嘅日本人,你同歐美普通移民入藉比,完全係唔同概念黎。最直觀係要改日本人名,冇雙重國藉,更加唔好講日本法理上「歸化」同「國藉取得」係兩樣野,只不過普遍外國人要取得日本國藉都係歸化。
你香港就唔悶咩
neway都收皮
住公屋party都開唔到
仲未計想自己出黎住/抽公屋要比班大陸仔插隊
住倫敦想食中式去亞洲超市自己煮,周街都係
食點心唐人街有間4/5/60蚊一籠,仲要好食過香港
韓燒打邊爐唐人街,某啲商場都會有,再唔係屋企整
又多商場比你行街,仲要有鬼妹不過英國妹係歐洲黎講都算唔靚,但點都好過ipad港女
最煩都係成日落雨,但帶件有帽外套都夠做
除左朋友/親戚方面,其他英國屌打
我就選擇去英國做二等公民
退休/返工都可以諗倫敦附近1個鐘車程左右既地方,有小鎮,物價平過倫敦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞