如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
點解唔諗加拿大
聽日樓主講都似想日本/台灣先
其實樓主有bno既話可以試下日本/台灣先
唔店咪再去英國
個仔去英國

大個左滿口英國口音
之後去日本識日本妹 仲易食女啦
關咩事,入籍就唔係成為xx人?
清住邊頭
Uk
天氣唔係考慮因素
想請問有日本的永居權算唔算等於「日本國民」?
如果想返香港 vacation 可唔可以申請日本國護照?
No
你係有「永住權」同大部分日本福利而已,絕對唔係日本國民,最簡單分別係你無投票權
日本護照,永住權係極難拎既、十成有九成都拎唔到咁濟。
要想拎就歸化啦,不過你要表現到極有想做日本人既心。
不過遲下可能會放寬,武肺前有講過放寬俾港人,同埋日本勞動力嚴重不足,等下機會
國籍呢樣嘢就睇你點睇囉
我識得幾個日本人, 在美國長期揸綠咭居住工作, 保留日本籍, 我又唔覺得有啲乜嘢問題喎
除咗巴打講過無投票權, 無美國護照, 無得代表美國參加奧運, 我又睇唔到同公民有啲乜嘢分別喎
我咪話福利上係無咩分別
但永住權=\=日本國藉
日本正呀
不過識少少日文係唔會夠生活
仲想問多一個問題
樓主有子女, 是不是一定要在他們 20 歲之前成功申請永居?
否則 20 歲之後, 日本政府會要求佢地返香港?
清可唔可以講多d關於五年簽証嘅info?
google過揾唔到exact嘅資料
如果沒醫療保險,一有慢性病,交通意外,被搶劫受傷,幾年300萬就玩哂。
英>台>日
如果淨係3個國家
有親戚就英國啦,有人照應點都好過自己一個
合群,係你主動合人哋群,定人哋黎合群你先? 何謂on 9先?
有沒歧視on9罪?
人哋點做人都要你教?
如果有個人覺得你on9 就可以搞你,你會點唸先?

咁咪每個人都變得一模一樣,因為唔想突立獨行,比人判斷為on9 而被搞??
bob叔片先講過靚仔射天鵝
有錢唔洗返工/打自己工咪正

唔係就好難辛苦

出咗東京平均300萬年薪咋
做咩唔加拿大

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞