如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
真野唔好攞黎講
五官就見人見智,但日本妹啲牙同眼真係搞唔掂普遍牙唔齊隻眼又細
你仲要諗日本成日有人身事故
係女仲慘成日比痴漢抽水 仲要出唔到聲報警
仲有終身要同地震搏鬥
如果你接受到 去日本係唔錯 我真係去到唔想走咁制
簡單講就香港人覺得日本好係因為用左香港果套睇日本
但黎左日本後就會好自然用日本人果套睇野
結果一樣會搵到唔滿意既地方

其實去邊到都差不多 都係果兩樣野
一係本身有錢
二係有筍工
兩樣都無你一定會發現好多問題令自己唔開心

Ps 過來人 做緊社畜 想離開日本
有細路就唔好去台灣,
一來交通亂好難揍
二來大d都係要去外國
有BNO一定英國,無就其他,完
仲會唔會番香港,如果唔番可以借盡攞住1000萬走,會唔會比較容易選擇?
無語,你問吓上面有永住權個位講吓,
On9真係無藥醫
一黎就話人毒撚
去過日本幾多次,走過邊度呀
去旅行去幾次就扮代表
港女我見識過永遠早過你起身化妝,遲過你訓黎落妝
台中交通一般我明,台北有咩問題?台北好方便呀
同事好大機會係越南人支那人南亞人
問題係 小朋友大個左如果冇咁叻
要入返local公司
咁就仆街
小朋友咁細一定英國啦,大個左英文嘞嘞聲
日本一定要投資移民, 不過你想用working visa打工都唔難
可以搵下agent搵日本工
你半專業人士, 又識英文, 基本上都去得到
人工都可以放心, 半專業人士更新人工唔會低好多
我都係靠agent拎左working visa
你個名
依個我都唔記得邊到睇返黎

有個伊朗人好似移民左去英國,比人問移民開唔開心既時候佢咁答
如果你係為左搵更好既生活,移民基本上會令你失望
如果你係為左尋求另一種價值觀,咁你一定會有收獲
有細路,就一定係英國

仲有台灣人工低過英國好多,就算轉行做服務業/藍領/司機etc,英國時薪都高過香港/台灣多多聲
我識哂 咪一樣係社畜
黎左英國幾個月英國嘅天氣冇我想像中成日落雨。多時都係晴天。藍天白雲好靚仲要冇香港咁熱。好舒服
ching我明白你
我都諗緊要唔要離開日本
歸化不嬲簡單過永住,歸化係過程比較繁複,但要求低。

原因係歸化等於你放棄以往一切,只係得日本人依個身分。(日本不承認雙重國籍,一定要放棄其他國籍)

永住等於保留舊有一切,但俾你永遠住日本,即係食兩家茶禮,隨時可以走人,所以要求會比較高。
好似香港係唔洗放棄(歸化既話)
不過俾人查哂家宅好煩,又要家訪咁
要表現到好有誠意做日本人咁
200%認同
佢講得好岩
日本人價值觀同香港人好唔同
所以我相信人係環境既產物
有點樣既環境就會有點樣既人
我黎左日本之後成個人改變左好多
對個人成長黎講係有收穫

但現實依然好骨感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞