施嘉莉祖安遜不滿《黑寡婦》同步上串流少收5000萬美元分紅 怒告迪士尼違約

457 回覆
565 Like 22 Dislike
排名應該都頭幾位啦
你睇雷神間屋都估到
藝術決策好難告
商業決策簡單好多
即係咁,我當佢做溫子仁式製片,完全唔干涉電影嘅劇情同內容,但係佢作為女主角,又身兼製片,結果拍成咁,佢又係唔係完全無責任? 咁多影評屌佢,作為女主角同製片人,佢有冇出黎講兩句? 分紅就識攞
睇嚟你係$500 都覺得好多嗰啲人
佢仲要有份監製
無錯仲問乜鳩? 成套戲佢有份拍、有份監督、有份指導去製作,所以佢先有資格去拎票房分紅,結果拍成咁,佢無責任? 錢就照拎?
咁合約點寫先
迪士聽鳩屎都唔係第一日啦
同埋電影製片同製片人又係唔同野嚟,連登仔學識咁淵博,你都實知分別係咩嫁啦!
唔係邊個大波撐邊個架咩
個角色死咗,咪夠膽告囉
乜撚野logic?你做野做得差,老細係咪唔洗出糧比你?

劇情鋪排差同編劇講,剪接鋪排差同導演同埋剪接講,故事上嘅鋪排根本唔關製片事,更加唔係演員控制到,你知唔知自己又屌乜鳩?
訴狀中還指出,早在新冠肺炎疫情在歐美爆發前,史嘉蕾與她的團隊曾就《黑寡婦》在Disney+上架一事,向漫威與迪士尼表達關切與確認。在2019年3月的email中,漫威的法務長Dave Galluzzi曾說《黑寡婦》的發行會堅持傳統戲院上映的模式,並表示:「我們理解如果計劃有變,我們必須與妳討論並達成共識,因為合約是以(非常大的)票房分紅為基礎。」
咁依家人哋套戲確實賺好多
人哋理得你哋幾個覺得爛唔爛啫
你講撚到好似一間公司一個部門做錯野,隔離部門就唔使出糧
個女導演以前拍開文藝片,第一次拍MCU,其他演員又係新加入,成套戲明顯係scarlett johansson揸莊,套戲拍成咁,邊個最大責任? 而家仲要搞到對簿公堂,真係人唔笑、狗都吠
電影院商好似要抽三成
再加埋套戲成本(當包埋宣傳費)
十億票房Marvel 應該實收五億左右
如果五億入面佢收五千萬都好誇張
見到5000萬呢個字咪即刻嬲嬲豬囉
憎人富貴嫌人窮
//史嘉蕾在洛杉磯時間周四向最高法院遞狀,指出她的合約中保證《黑寡婦》會優先在戲院上映,她本人並可依票房表現分紅,但迪士尼卻採取《黑寡婦》除了在戲院上映,也可同步在Disney+串流平台以$29.99美元(約846元台幣)付費觀賞的策略,明顯削弱戲院的票房,當然造成她的分紅減少。該片首周雖創下戲院8000萬美元(約22.5億元台幣)與Disney+進帳6000萬美元(約17億元台幣)的佳績,但第2周票房卻創下MCU系列電影中最大的67%跌幅,成為MCU電影票房表現最疲弱的一部。//

你盲嘅我quote埋比你,就佢報導咁講你覺得迪士尼咁做合唔合理先,遲下具體合約出到嚟完全唔係呢回事嘅咪我柒我炒車囉
尾水梗係要告
「並藉此自肥」

相比之下5000萬真係好少
仲未計d週邊收益同相關版權
其實少收幾多佢都係估算,黑寡婦北美票房第二周已經被FOJ套籃球片爬過左頭啦
連登仔:因為5000萬美金好多,所以唔撐
連登仔:咁有錢仲追啲婆仔數,正臭閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞