【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
弱智仔又講政治
其實佢又冇講錯
咁如果兩邊嘅人心理質素都爆燈咁應該邊邊贏
D ON9仔真係以為做下D抗壓訓練就可以抗到壓
比賽既壓力來源係其重要性
只有靠人生歷練同打多幾次同樣既比賽來適應
做下D咩抗壓訓練就可以抗到壓
我真係想知佢平時做開咩抗壓訓練咁撚把炮
好多香港人唔會覺得呢個係咩一回事 但事實上睇佢地個訪問就知 佢地背負住香港人對佢地期望嘅壓力 嚴重嘅話可能會賽後情緒失控而引致心理不平衡 呢個係關乎運動員前途問題
有少少懷疑你既genes都有啲弱智成份
唔識檢討咪就係一輸再輸既最大因素
唔好意思我只係覺得港隊輸緊張
克服到就會嬴
屌D人真係以為心理質素係好似打機咁練架
話提升就提升 請個人教心理就得
唔撚諗下社會運動風氣
佢地以為有壓力一定係唔好
人地黑人白人體質已經好過香港人,香港人心理質素仲要輸埋。
乜都輸,咁唔爭氣,你咁撚緊張把撚咩,你又唔係無肌肉記憶!難怪cy話香港運動員無貢獻,好好反省下!
如果技術同心理都爆登
咪睇下當日狀態同運氣囉
輸緊張咪姐係技不如人囉
有同感
香港訓練運動員算係大把資金,輸既唔係錢,係運動心理質素
反而某D中東窮國,成日都爆冷出到金牌
其實一個循環嚟
1. 運動風氣好
2. 多人參與運動
3. 人多有勁人機會多
4. 玩到國際性獎項
5. 商家佬/政府肯投資
6. 玩運動搵到食
1. 運動風氣更加好
但香港就係入唔到個循環
上面咁多步最易入手係政府商家投資
但香港咁多年都無
外國好多運動員退役都有教練做下
但香港都無人玩,邊洗要咁多教練
香港人都係去返工吧啦 玩咩運動啫
竟然有人覺得入得奧運既人輸左會唔識檢討
快D留個電話等運動員請教你
Fencing 偶然性太多
輸左唔出奇
江旻憓Career path
亦都唔係志在參與個d 拎過獎
就算實力技不如人 亦都值得支持尊重

但個班演藝界 have fun既運動員
就算撚啦
商家佬/政府肯投資
我係商家點解要投資先?
香港得重點運動先有啲資源炸
其他食自己
你一年交嘅稅夠唔夠鋪我樓下公園啲草?
入到奧運都勁啦
要求仲咁多...
而且打得多 對手有唔同打法
全國周圍去打
好多比賽機會
呢D先係心理質素build up既方法
見慣大場面 經歷得多 你個人先會定

其實佢自己成段講晒出黎啦
唔關GENE事
加上武肺又少咗出國打世界賽機會

條友好矛盾

港隊咁多年都係得李麗珊拎過金牌
算數啦
唔一定係壓力既, 狀態, 備戰足唔足夠都係關鍵, 入到16強嗰個都世界級ga la, 人地條俄妹發揮得更好打亂你節奏未贏囉。世界排名第一個羅馬尼亞選手都輸比中國啦

江昊憓係可惜, 好似2019年做過一姐狀態巔峰, 可惜推遲咗一年,狀態有回落啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞