【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
因為你練習可以練幾廿萬次
但到比賽決勝負個刻
你得一次機會
其實唔關大唔大國事既

緊張就係緊張

你睇日本比利時3v3籃球就知

日本夠大+東道主
一樣好多明顯緊張導致既炒粉

比利時都係,籃底三連炒
你比佢地係街場籃底上籃100次隨時100次入哂
唔小心負評 想畀正評
馬特拉斯當年真係好癲
條撚樣原本係國米都唔係必然正選

自己犯錯搞到輸12碼落後
然後自己頂入返扳平
再出口術屌人家姐令拖舟紅牌
互射12碼有力度有角度射死角,巴夫斯捉到路都照入
所以教練咪諗要多啲戰術囉
尤其劍擊咁短時間比賽更加需要有效靈活嘅策略
你咁講即係無論策略同技術上都技不如人
咁輸咗都可以接受
好撚多人唔明
外國請既心理訓練員
係有權係訓練入面話事
安排對唔同對手打friendly

果種心理輔導唔係睇醫生果隻呀
唔係坐係度聽talk

係一個consultant 去同教練一齊研究訓練方針

你估而家香港冇? 體院一直都有
心理質素唔係話請個好D既教練就有用
個教練話想多D比賽經驗
想全世界飛黎飛去同人玩
你有冇資源比到佢?
平時叫你撥一億落運動發展
有幾多人會支持?

根本問題就係運動風氣
講到有成績一定支持咁

鳳凰計劃搞成點有眼睇啦
依個係根本問題

今日電視台有個教練都講

香港應該搞多d世界級比賽,比運動員吸收應付壓力既經驗
其實港隊近幾屆經常出現嘅問題
都係領先/有得爭嘅情況下,中段開始緊張而失分
的確係反映到心理質素問題

東南亞好多國家都會針對性訓練某啲項目,而且志在必得。港隊經常喺亞運/世錦賽獲獎,但去到奧運卻變咗另一回事,心理狀態的確佔唔少比重
路過真心講句廢話先其實港隊最快可以係游泳或田徑上拎一金真係唔難,根本呢兩項睇個人體格比例上為大前提,無乜技術可言,簡單講以方力申為例如果佢個身形比例係fit係同歐洲人一樣咁高咁大晨早拎左金,好多港人埋沒左自己呢方面既天賦而香港亦無乜呢方面既發掘所以懶懶閒改變唔到歷史
屌你老母
質人地食十舊屎然後講句加油真係多撚謝曬
唔好唔認得佢哋好多都冇出去比賽 但歐洲嗰啲可能有 所以冇得prep呢啲嘢
我認同好既運動風氣係可以減輕到運動員既壓力
但我唔認為可以心理教練完全解決到上場有緊張既問題
奧運一生人最多咪打幾次 緊張一定係在所難免
只差在你個人克唔克服到
華人賤種文化
槍打出頭鳥
唔可以認叻
白人心理質素一向強過亞洲人
我唔熟劍擊
策略唔識點睇
我淨係見Vivian俾俄妹狗衝埋身就輸
相反愛莎妹對俄妹又係俾人狗衝埋身
但往往拮返俄妹轉頭
技術上技不如人就一定
仆街少陣啦
你交幾多稅呀?
港隊班運動員靠體院份糧就餓死都似啦
你果8年稅 好心啦
人地運動員係用曬8年青春去追一個瘋狂既夢

唔出聲無人當你啞
啲錢都唔知去哂邊
鬼佬口中既: cocky
講到Consultant一定有用咁

莫拉達咪一樣有心理問題,搵左心理顧問咪一樣
年薪破千萬歐元搵得既醫生唔會廢

呢家咪一樣不時發作

西班牙足球大國風氣夠好未?

小豬射十二碼腳震+唔敢睇人射
佢德國人tim,風氣夠好未

後勤當然重要,但個人因素影響都好大

我冷門運動都代表過香港出國,果陣去日本比賽對番日本人
30000個觀眾坐撚滿哂
一望上去觀眾席真係窒息咁

但都有隊友係見到咁多觀眾反而仲興奮左

當然心理係可以訓練,但好似江b呢種咁多比賽經驗真係唔好咩都賴落心理質素到啦
比賽就係咁架啦,你話佢戰術比人研究左,臨場應對做得唔好,急左仲合理

心理問題係一個因素,但唔係用黎幫選手做藉口
同英撚一樣
我見俄妹幾下避左中距離突刺再拮背脊
Vivian對頭幾個對手贏嘅招對佢無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞