【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
真心覺得樓主講得冇錯
港隊每次去到奧運都輸心理質素
反而係世錦賽個啲冇咁多香港人關注既賽事表現係好好多
科研都係咁
有成積先有錢撥
我做得掂大把商家佬投資啦屌你老母
本末倒置
咪就係你一句正常發揮畀到大壓力人囉
有句說話叫做,日本係香港人第二個家
真係睇經驗 浸返嚟
要盲撑上fb啦
呢度連登 第一日上?
講咩都有人反駁
其實點解未入決賽都出高難度動作?
利申體操零分
輸撚咗仲要比你地屌心理質素差

一次失誤就踩到地底泥

話石偉雄心理質素差?
佢贏過亞運、世錦賽架喎
衰緊張。
令我諗起好多人考車,學車時揸到好好水準,到考車時腳都震埋,係咁彈極力子。
香港隊參加奧運比賽都差不多
香港個問題唔係無錢
同埋華人文化讀書至上
99%父母都唔鼓勵追求運動藝術之類
點解點解
有啲嘢根本係天生
好似美斯莫拉達呢啲出名心理質素差
而牙朗邦路斯呢啲好到

當sarah拎到冠軍又話勁嘅就去咗踩環法
足隊拎金牌又話人哋岀後生啲嘅
好多香港運動員技術已經係世界級
但心理差一班

所以打出黎永遠唔穩定

呢樣野唔係第一日講
屆屆奧運都係咁講
次次有大賽都有人講
https://lihkg.com/thread/788550/page/1
根本係所有傳媒focus佢地幾個人身上 好撚難頂㗎 睇佢地訪問喊晒口面 真係替佢地傷心

之前比賽同奧運係兩個唔同層次嘅事 奧運仲要承受埋傳媒俾佢地壓力....... mentality同physical 兩者要健康先至為之有充足準備 是但無一個 其實基本上唔可以比賽
你做過管數既人就唔會咁諗
你有冇聽過bulgarian method
當你去到o level
講緊既已經係天份佔好重
香港係一個運動風氣比較差既地方
自己比較少會發掘到genetic freak
係度講埋D已為自己睇透世事既野
你估香港教練級果D會唔知?
你估做開運動既運動員自己會唔知?
留意下D訪問, 十個九個都話"緊張"
仲不乏經驗選手
"緊張"又影響表現
咁贏果位緊唔緊張, 如果唔緊張可唔可以學到點唔緊張
或者將"緊張" 唔會影響表現, 下次咪可以發揮好D
香港人普遍氣場唔夠大
體育運動多少要有Strong Ego
睇完呢個Po咪更大壓力囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞