【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
而家哩場
唔係心理質素差 本身跟本廢
咁多黑記好正常
輸了
個個攪政治邊得閒操野
瀨地硬
仲有coco 真係怯場 緊張到完全得一招 一味衝 刺
香港人睇人仆街就...
混雙又輸
其實已經問得好hea 一d都唔尖銳
佢大方d多謝香港人同fans支持就得
下次自己會做得更好
目標係下屆奧運再見

外國電視台d人問得仲尖銳
會問埋戰術 覺唔覺得自己用錯戰術呀果d問題
都係羽毛球最正路
跟本港隊就係垃圾
混雙又輸
咁個新加坡人呢,又好勁?定係你想講港隊太廢?
事實港隊係廢
心理質素呢樣野一係天生,一係靠長年經驗累積
唔係外人講2句「放鬆d,定d黎」就有用
而家已經去左討論點解人地克服到 佢克服唔到 既層面啦
支持還支持
港隊一日仲諗住咩都賴心理影響就永遠都唔會進步到
成日要提心吊膽成個項目畀人cut budget又點會有心理健康可言
每次睇親香港運動員, 陪跑果d唔講
有機會贏既比賽入面, 只要落後或者差少少贏, 特別係乒乓波
香港既運動員個額頭係鑿左緊張呢2個字
好似尋日乒乓男單咁, 對手落後都好冷靜, 香港果個每輸一球個樣好似推佢出去打靶咁
羽毛球混雙又係, 鄧俊文第2局開局輸多2分, 後面好似換左人咁, 完全唔識打波, 講心理其實對面係贏曬

唯一散發到信心出黎真係得李慧詩
對家其實都係主要弓步之嘛
咪又係得一招
但人地做得夠精細
coco d劍準繩度同爆發力明顯差d
唔見得完全關怯場事
我建議全香港應該唔好俾電視台直播同採訪,俾太大壓力運動員
最好完晒奧運先報戰績
第一次奧運
唔可以expect咁多
記者=賤種狗
因為香港成個體育制度都係垃圾 訓練比賽未必有外國咁多 冇比賽咪冇機會去適應比賽壓力 再者心理輔導都係頂尖運動最重要既一部分 以香港體壇根本冇資源去投放落去

簡單d講即係香港體壇根本冇足夠資源 一係就d錢用撚錯晒地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞