【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
五毛踩港就係意料之內啦
呢樣可能同教育有關,香港學校只識得懲罰做錯事嘅學生,教師好少鼓勵學生並教識佢哋了解自己點解會出錯,從而避免再犯,加上港人屌人文化,壓力已根深
真, 唔明香港成個體育架構
出黎講埋D呀媽係女人既野叫人"檢討"
老實講
贏到俄妹都唔會贏到大陸妹
佢唔咁講比人話佢驕傲,囂張,輸咗更加比人笑
若果你係香港運動員係日本撳咗入嚟呢個post睇
淨係想同你地講聲加油 代表香港出戰奧運已經好撚勁
無論成績如何 我地都會支持你地 唔使理班傻鳩
英格蘭都唔係個個射12碼腳軟
而且人哋係有正視問題改善 上屆都射羸過
香港運動員打逆境波都有啲拼勁
但係次次一領先被人反cup多數收皮
睇咗咁多年都係咁
所以呢個世代有自信、自大D唔係D咩壞事
用到好差依啲字眼做乜春
如果輸咗就叫好差嘅,咁其他國家嗰啲都好差
其實越臭串越衰格嘅球員心理質素係好啲

牙朗 伊巴 巴神 馬特拉斯
平時有好成績又唔見你哋講下?
始終香港人太重視輸贏
人地啲排名低選手或者小國可能抱住旨在參與嘅心態,專心做好自己,反而發揮可能更好

理論上就應該有心理學家去做輔導/治療嘅,但係感覺香港社會整體都唔係太重視心理健康,所以教練或者其它話到事嘅人肯俾個選手擺幾多時間去做心理輔導/治療真係好難講。。。
巴神當年輸歐國都喊到仆街
其實石仔慘d
又串又廢嗰啲無人留意啫
冷氣軍師全面進場 扮理性分析 事實自已先係一無事處嘅垃圾
呢啲會以弱勝強,傲氣就係咁
好多冠軍都係口臭,笑人垃圾睇人唔起
偏偏呢種性格先係令自己突破到自己
其實我對D心理治療輔導既成效抱有好大疑問
至少我認為係因人而異
真正影響一個人既抗壓能力係成長環境/經歷
而唔係一個心理醫生可以影響到
如果咁簡單可以解決
依個世界無人有心理問題
人地可能係最後一次參賽
香港選手仲可以下次努力d
點比
個問題點會係係記者到 上得奧運預左有人訪問 就算係今次咁 都係輸左先問啲好難聽既野

不過我認同記者係比賽緊做訪問應該要鼓勵性質多啲
樓主又冇話佢哋廢
心理質素不嬲都係港隊弱項 睇咁多屆都知
心理質素唔係話市民支持唔支持就改善到

都唔知屌乜鳩
係咪要100%正面評價先係真正支持香港隊呀?
Positive啲好嘛?
技術上睇得出俄妹係有實力,同埋佢心理質素係極好,每次落後都可以好快調整好自己心理。江睇得出心理質素都唔差,後面係心急咗啲,但都好合理,始終對手幾強。你憑咩就咁話港隊心理質素差?一個比賽嘅輸贏係由好多因素組成,就咁睇我會覺得江係輸在開頭唔aggressive同掉以輕心,而唔係心理質素差。
如果運動員睇到你呢個post係好L hurt。
邊個國家香港咁嘅人口攞到十幾面金牌?
終於有人講真話。所以港隊盡咗力已經respect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞