【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
江輸果場對方俄妹中間除面罩調整果陣睇到個樣完全入晒局,個眼神睇得出有好堅定的意志,技術明明差你一皮,真係用意志搭夠。
收皮喇 嘴炮大師
人地要面對幾大壓力呀
幾時扮過重視?咪話左體育界唔持份
係真係效用可能唔大架,始終因人而異
但係都唔係只係呢個post有人講過,去到奧運呢類國際級賽事嘅時候,其實選手嘅技術通常都唔會有好大距離,所以心態佔嘅影響更大
換言之,嗰少少效用可能就係勝負關鍵
世界排名打飛機野,仲要呢2年疫情,排名都唔多準,用少d排名打飛機,努力練習好過
中國近兩屆奧運金牌二甲
你得七百萬人出天才既機會係咪細過 有幾千萬幾億人既國家呀
香港得十個有天份 人地按比例咪有千幾二千個有天份
假設大家既轉化率都係3% 香港咪收皮 人地咪有囉
依兩個Greatest of All Time la 仲有陶菲克又係痴線佬,不過早退休

咁嘅心態點會克服到逆境波
其他輸的運動員都係輸心理質素架啦。
其他國家咪一樣有人輸,鬧黎做咩。。。
其實有d講天生,無咩好blame
京奧
愛得深屌得甘
同埋外國心理質素差嘅人唔進步就會自然淘汰
但香港,心理質素嘅人仲可以玩足十幾年
好正 又到兒登仔教職業運動員同背後班專業團隊做野
不過如果你有睇江果場就明白佢點解喊,佢個對手俄妹好似足球穩守突擊果種打法,贏上黎場場都係咁打法。開頭江分數領先果陣,其實如果佢唔再主攻等落後嘅對方局攻自己,就已經可以破到對抗的穩守突擊,但江可能對自己技術太有信心,繼續主動攻擊,最後中晒計。賽後佢話自己打得唔夠蠱惑,其實佢賽後都應該覺得自己蠢咗贏緊分仲走去主攻。
咁奧運呢
二甲咁又點?
中國勁啲咩項目
咪舉重呢類囉
舉國體制最鍾意攻呢類
因為全世界無乜人玩
舉重選手過左黃金幾年咪退役去清潔廁所囉

中國咁撚多人
出到隊足球隊未呀?
仲未講印度
笑撚死我
Grace嘅表現今屆就睇到
咁都有二千幾正評
真,3:1果時 其實全力守 拖時間 就算比人追到3:3 ,3:4你都可以再博,唔係主動攻
好明顯江嘅打法係中距離打突擊
但俄妹同顯練過哂點避同反擊
再打埋身互拮
咁江去到中段心急咪輸
所以佢喊係真心覺得自己個策略錯誤,如果聰明啲其實佢覺得自己係可以入4強的。
足球要11/22個人一齊鬥波先練到

舉重單人,自然易好多
如果開頭贏緊分果陣江玩拉布,可能已經贏咗俄妹。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞