【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
你所講既世界排名258位俄羅斯人係32強打贏左頭號種子崔仁晶你又知唔知我本身都冇睇開劍撃,但睇左一日都知呢個俄羅斯人有幾勁,你鳩UP呢堆野好明顯連比賽都冇睇
我就外國大,我其實好反對啲人用美國做例子,美國雖然係體育大國但係全國奧運訓練中心其實只係得三個,政府投入資金其實唔多,對比之下香港其實係好好多,好多人睇到嘅係富豪級運動員,但係現實美國隊好多選手都係靠自己,經費好少,好多項目運動員都係要自己籌旅費、住宿同訓練支出,睇返美國田徑協會資料,全國排前十名的田徑選手,有一半人的年收入低過萬五蚊美金,平均每個月得千幾蚊美金,香港運動員支援一定比美國好,不過美國有一樣嘢係香港人冇,就係運動風氣同犧牲精神,香港人太現實,冇美國人寧願為運動捱窮、就算破產都會去追夢嘅精神
賽制唔可以咁理解初賽唔係試驗場,佢唯一意義就係比你入決賽,穩陣拎夠分就算先係正路策略
輸咪輸
體育一係贏一係輸
咁咪好囉 cctoy 話唔想香港人贏金牌ma
中學球場會比香港大,因為美國通常都係美式足球場為主,不過市政府公眾開放嘅就未必比香港多,更加唔好講美國好多爛場,香港啲場普遍靚好多,另外美國搵私人教練要好多錢,一般人好少搵教練,除非你本身有錢或者讀私校

不過美國運動風氣一定比香港好,寜願破產都要做運動員嘅大有人在
唔駛睇到外國好好
人哋有鬧嗰啲你未必接觸到
香港就算係鬧嘅都唔係多數
俄妹d叫聲
追到依度終於有人提及教育同文化

一直以來除咗名校為爭獎牌
肯無限支持同配合學生專注訓練
等佢哋無後顧之憂
不過咁其實只係足夠應付學界比賽

上到國際比賽
選手天份、技術、經驗
已經不相伯仲
勝出除咗運氣
往往分别在於本身性格

咁性格通常受家庭、教育及民族性影響
我相信香港選手如果無家人支持
根本已經去唔到出賽奧運嘅水平
至於教育制度
普遍學校無資源同人手栽培有天份兒童
剩低得名校叫有啲能力

學界比賽最引人入勝係士氣
成班都有想贏嘅鬥心
隊友可以互相支持
港隊唔同,肯全職比賽嘅選手唔多
唔互爭資源都未必營造到個氣氛

加上香港上至政府下至三姑六婆
有少少抵抗意識都唔接受
到最後咪得返班乖巧聽話嘅選手
咁先天條件已經不利比賽抗壓啦

樓上有巴絲提過榮耀感弱
唔多唔少都有影響
如果你好愛自己嘅地方
覺得為國爭光係榮譽
唔排除士氣高昂都會打高一班
香港運動員好多年都係咁
對住強者,就永不服輸,死纏難打
對住弱嘅對手就咬唔入

係咪因為香港自小培訓做運動員嘅都係中產,唔夠hungry?
香港出個牛下女車神,就唔係中產

唔知有冇影響,不喜勿插
有玩開比賽就知心態重要過技術啦
技術好入高級別賽事係基本條件,某程度最後鬥心態同個勢
比利時足球隊咪又係世界排名第一
有時真係抵班記者咁低人工
連登好多扮專家
樓主心理質素好差
所以我不嬲當咩獎牌希望係9up
向其他國家都唔係特別好
其實,運動員既本質同做明星其實差唔多
一將功成萬骨枯
職業壽命短
金字塔尖既人全取
做唔到金字塔尖既人等乞米/生活麻麻。。。。。。

不過如果你當係一個夢,可以既
但完夢之後,一定要識醒
做到退役就做返普通人

(係真係有人接受唔到個身份落差, 適應唔到)
你交嘅稅有一半係拎嚟比人咬長糧,或者起下果啲噴泉
根主就係識開post批評
樓主就係識開post批評
全世界都係咁㗎啦
睇樓主啲例子好似都係香港排名高過對面但係輸緊張 定係最勁嗰堆排名已經唔太關事
好支持香港運動員

但我估真係同世界唔同既係

外國有部份運動員

如果拎唔到金牌,就無飯開,呢個係強大心臟地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞