【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
臨場發揮唔好全部歸類為緊張
貪污囉
成年都冇開過一次會嘅可以做得啲咩
根據你第三點
問題核心係香港人口基數少 全民運動有精英既機會都會細過其他國家得2成人玩
不過就算「知道」都唔代表身體上識得「應對」
仲要今次奧運班記者係唯一係現場可以支持到既香港人。
屌你老母下下都亂鳩問
塊地好撚硬
大把國家少人過香港都有得爭牌啦
香港問題係樣樣運動都做唔到長遠發展
因為一個低潮已經可以令個運動無哂funding
其二係香港搵錢讀書太重要
8成運動員都未退役已經忙住搵後路
賴緊張係ok,但事實上對手都會緊張
咁點解對手就可以克服,而香港選手唔得呢?
上面有人講咗
有啲係一個人背負住成team人體院命運,例如桌球負碌俊咁
同埋外國運動員輸咗咪輸咗,又唔係輸成世
香港運動員分分鐘輸一次以後都無機會再玩
係 翻睇俄妹完全贏心理質素 但唔代表佢排名低 就渣
世界排名不嬲都按表現 隨時躍升
但江 本身真係技術好啲 但比俄妹強大心臟 打亂哂佢成盤野
越打越急 輸哂
樓主打咁大稱野講廢話
所以我先話係一個循環嚟,互為因果
最容易踏出第一步係政府大力支持運動
但香港政府講左咁多年
都係得個講字
如果唔係出到李慧詩江旻憓兩位
根本連單車同劍擊都無人睇
但香港單車一早喺洪松蔭同黃金寶年代已經上到國際大場面
奧運講緊係全世界既精英既比賽,熱門既項目係香港就算爭入港隊都隊崩頭啦,囉足球黎講 受到壓力都冇幾多人,除左C朗公認之外
江輸果場係8強
64強好似無打,打左32同16強
劍擊2個鐘一場
點study到咁多?
同埋即使知對方強弱
都唔代表身體可以咁短時間反應到
打到剋制對方嘅打法
好難大力發展,就算扔幾多個億落去都未必有成果,你依家發展 至少十年 二十年先有小小成果,就算港英時期都係一樣
仲有講sponsor
唔好玩啦,政府體院幾時有真真正正welcome過sponsor呀
所有野都要政治正確
奧運隊俾間支那銀行sponsor,再唔係就要審查sponsor
商業比賽又唔敢宣傳香港人身份 (係得足總marketing好啲架咋)
無身份認同搵鬼睇
瑞士唔係費達拿都無門多人睇網球啦
連登仔紙上談兵就易,你打機都會失手啦,知道優缺點 你比人滾雪球咪仆街
你唔打?
冇funding 咪因為人少冇乜機會出到精英

試下成香港有十萬個潛在足球天才 百份百有人投資
我意思係運動基數多
有天份嘅小朋友自然容易俾人發掘到
十個有天份,九個俾老母逼去讀書咁自然難發掘人材
同埋如果人口基數大就玩哂
中國印度應該係世界體育強國
但相信無乜人會認同咁嘅睇法
香港你個運動一兩年無獎牌
係可以最壞情況成個體院funding無咗
好似江呢啲,拎開5萬左右月薪
你叫佢同所有隊友突然要出返黎搵工?背負住嘅野係幾多
外國都唔會好似香港咁誇張,支那另計,支那仲差
所以人地咪壓力in general細小小囉
用澳洲做例子
人地本身有2重保障
你有semi professional level已經有州政府funding support
Semi professional level係好容易達到,你肯註冊、肯花時間比賽就得
夠勁上埋去國家級就仲多錢
同埋國家代表隊有sponsor係會分返俾運動員,就算你唔係個運動最top嗰幾個,都會有錢分到 (好似mirror咁)
同一時間政府會幫你r獎學金讀書
香港?咪又係要去煩jupas non-jupas
有期望先on9
參與下咪算
港英時期足球咪亞洲最強囉
關鍵係80、90年代開始,搞體育嘅人都唔想唔敢再搞,因為唔知支那係點
結果大家都有目共睹架啦
宣傳體育嘅重點變咗支那民族主義
精英運動員又要輸入支那人
外國人想要代表香港仲難過你上太空
呢獲真係"記你老母"
咁就唔好扮重視體育丫嘛
連少少錢都唔出
仲要有人支持政府呢種做法先好笑奴隸上身咁
編入中國隊算了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞