【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
Me cocky cokcy
You sucky sucky
係中國人最鍾意將呢啲所謂榮辱壓晒落一個人身上
北韓都係
同意,平常心呀港隊!
睇留言就知一大班人自己都無乜點比過賽,就係到鳩Up扮專家。根本去到依啲世界級水平,大家都係咁上下水準,比賽就係比心理質素同狀態。點解平時打世界排名無奧運見度咁大壓力同失手。係因為奧運係4年一次,一個運動員唔係可以參加到好多次,可能下次已經無得參加。而且依個運動會關注嘅人基本上唔識都會睇,咁你話個啲壓力有幾大。所以本身自己排名越高,反而壓力會更大,所以比賽先會有爆冷。係度紙上談兵扮專家個啲唔該唔好喺度侮辱比賽依樣野。
清你比過賽未

好明白點解佢地打得一般
其實普通人都睇得出嚟嘅野,唔通佢地出賽之前唔知自己抗壓力去到邊咩
冇講具體提升心理質素嘅方法即係bullshit 阿媽係女人嘅野,仲搞到人地壓力大左
舉國體制就係咁
一睇到呢啲心理素質質差既post
就會諗起2014 冬奧花式溜冰 法田真央既sp
咁top咁成功既運動員去到奧運都會淆底
仲好中意咩都幫自己人失敗賴落壓力同心理質素到Tim

果陣UFC支那婆比人秒殺
大把班支那人出黎洗地話佢係美國成日比人booo影響佢發揮

咪同呢到講香港人奧運成績差係因為心理問題一樣

首先心理質素同Clutch power都係實力一種

而且港隊奧運唔會冇心理治療師,跨唔跨得過去係睇自己
*淺田真央
笑死 一堆馬後炮 講到心理質素唔係實力咁 人地咪又係一樣有玩場觀眾壓力
呢方面我好佩服尿紫揚,無論對手點攻擊佢食藥好乜都好,佢真係有嗰種捨我其誰嘅霸氣,大賽次次交足貨,贏完仲要當面屌柒你,運動比賽係要有啲asshole先易成功,溫室小花咁好易頂唔住壓力
咪就係搞笑囉,講到自己天下無敵又世一又宇宙第一體操天皇,原來只係咁既料

去東京搞笑?
首先香港係冇心理醫生呢樣野,因為香港嘅心理學家唔可以開藥,亦都唔係醫學院出身,所以正名應該係心理學家

而心理輔導/治療簡單黎講,係幫服務對象由思想同行為角度出發去了解自己(包括自己嘅優缺點),再由治療師同服務對象一齊探討點解會有呢啲問題同埋可以點樣應對,所以的確係要亦都係會因人而異
(注意係應對唔係解決,就好似打波一樣,唔同身形打法都會有各自嘅優缺點,所以要做嘅唔係令缺點消失,因為冇可能會冇缺點,而係諗下點樣可以取長補短)

你亦都講得好正確啊,影響人心理質素嘅其中一個原因係成長環境/經歷,而呢方面都係心理學家會了解嘅方向之一(詳細可以google下psychodynamics)

當然,心理學家唔能夠處理所有心理/精神問題,就正如醫生都唔可以醫到所有病一樣。而且,就正如同一隻藥未必醫到患上某種病嘅所有病人一樣,心理治療/輔導唔係對每一個人都有幫助,但係我地亦都唔可以否認佢對某一部分人係有用,所以外國好多體育隊伍都會有隨團心理學家(外國甚至有專門嘅職位叫sports psychologist)

最後,香港普遍對心理治療依然有好多誤解/不了解(例如覺得心理學家=醫生), 而呢個心態亦都可能延伸到體育界,令到選手可能可以從心理輔導/治療中得到嘅幫助少左

利申:本人並非體育界人士,最後關於體育界對心理輔導/治療嘅觀感純粹個人推測
而家香港選手無話自己心理質素差喎做藉口所以輸喎

而家係樓主屌香港運動員心理質素好差

就算江旻憓自己都話發揮唔到所有識嘅嘢出嚟
咪即係認咗臨場差

職業足球員籃球員打波踢波都有發波瘟啦
你講得好詳細
但你講既野好似係同我講既野無分別
你係幫我elaborate?
佢鳩叫屌打晒佢地 但去到四強無鳩叫所以輸左
你有啲位講得冇錯嘅,但係有啲位都有誤解/謬誤,從中可以睇得出你未必對心理輔導/治療有深入了解
所以喺質疑甚至否定呢樣野嘅用途之前,不妨了解多啲先
其實普通人講提升心理質素嘅方法 大把專家同運動員講過
其實任何方面 都有好專業嘅人同運動員講過
咁係咪討論區淨係打飛機式100%正面評價就得?
口講本土 但淨係識踩本土運動員
咁又誇張左 其實條問題都正面嘅
我冇話香港運動員有咁講

因為成功既運動員唔會用呢個做藉口
會用呢個做藉口既基本唔會成功

我係講緊用呢個做原因黎解釋香港運動員失敗果班人
8強已經係最好成績
點解好似講到表現好差咁
打劍基本上叫係好普遍
唔好睇到係咩好特別既事
依個社會就係因為多你依種人係度左批評,右批評。先會令到啲人壓力更大,去到個個水平佢洗撚你話佢知佢輸乜咩。一係你落場自己打,唔係就講乜都多舊魚。我都有做過啲大型比賽裁判,都係有記者外國人打個隻。最撚討厭就係總係有啲撚樣係度批評人地輸乜輸乜。但自己又唔係叻落到場打個隻。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞