【東奧】港隊啲心理質素好差

903 回覆
3190 Like 702 Dislike
成王敗寇
唔係第一即係輸
香港隊加油
香港啲教練最鐘意分析對面點勁點勁
成班人都唔知"奧運"呢兩隻字對運動員嘅意義有幾大
愈高期望(無論高排名定本身地區對自己嘅期望)自己俾自己嘅情神壓力愈大
抗壓力唔係話練就練
所以先有唔少項目會爆冷
因為排名低d嘅反而覺得有得參加奧運已經好光輝
有牌攞係bonus
咁嘅心態令佢地心理影響較細
4年先一次奧運再加上肺炎好多賽事都停左個人點都會雪到硬硬地
你睇返今次代表團其實好多選手都係第一次參加,心理壓力就一定大架啦
更何況好似樓上巴打咁講劍擊唔同田徑游水個d有時間做reference,世界排名都其實都係流流地同埋好睇當時選手既準備同打法
江打到8強出局交足功課啦唔好咁harsh啦樓主,如果佢第一場出局就抵屌姐
個俄妹睇返往績係有料同埋佢由第一圈殺上黎一早就熱晒身入晒局啦

叉開小小,Viu d 藝員旁白可唔可以做足d功課先講,可以講下d運動員背景之類,例如點解日本隊三人籃球有個黑人乜乜77,或者講下賽制,再唔係其實唔識就可以唔使出聲。睇睇下三人籃球講埋d”嘩”、”好刺激”、”好熱血好緊張”心諗做乜撚
我始終係行外人
所以只能用普通邏輯去理解
門診醫生 只要斷到症 佢有一系列對應既方法去醫療
但人既心理唔係病菌 佢既建構係關乎到成長 唔係好似人體咁大同小異 斷症已經十分困難 更何況解決 我唔係想全盤否定佢既用處
我認為依d輔導係賽前賽後有其用處
但係比賽期間 效用有幾多?
檢你老母
你老幾
未入過港隊 又未教過港隊
用老屎忽氣 學人講檢討
笑撚死人咩
你根本睇唔明我講咩

我根本唔係講緊江b輸咩,果個只係例子

我係講緊好似你班傻鳩咁咩都賴落壓力果到

你連我講緊咩都唔知就話我批評人

我正正就係講緊你呢種自動幫選手搵壓力黎做原因既傻閪

我講既咩戰術應變只係講緊
寧願你話佢輸呢d都唔好講係「心理問題」

理解能力有問題就唔好出黎扮道德撚啦

個撚個比賽都有壓力架唔,應付壓力既能力都係實架既一種
輸左咪下次努力,係都要幫佢地搵個「心理問題/壓力」黎將個原因推落第二道
香港問題就係完全唔鼓勵呢種性格,如果一個𡃁仔十零歲贏完個比賽同教練講贏得好輕鬆,對手全部都係垃圾,我諗佢一定比教練屌到上天花板

但其實教練係要幫手shape呢種個性,點樣保留佢嘅傲氣同睇人唔起而唔令佢自大到唔訓練,而家香港啲人就調翻轉,當做馴養寵物咁,乜都教人要謙虛,要尊重對手,邊樣政治正確就講邊樣,結果就教咗堆溫室小花出嚟,我從來未見過香港運動員上場有嗰種要殺咗對手咁嘅霸氣

其實甚至唔止係運動,香港嘅教育都係一模一樣咁on9
無講,樓上檢討個班,講咁撚多耶穌。不如下屆代表香港攞個金牌,一係就做做教練幫手攞。做唔到就收收皮先,都係個句人地去得奧運洗撚其他普通人同佢檢討,自己點輸自己最清楚。鐘意檢討個啲自已搵自已老母慢慢檢。
你覺唔覺自己好矛盾

上一句:就係我地點點點搞到比左壓力班選手搞到佢地容易失準

下一句:我好討厭d人批評選手輸乜

咁你講到班選手係因為有人批評所以有壓力搞到失準咁

唔係又係講緊佢地輸乜?
只係你個乜=壓力咁講

所以話你弱智真係唔係扮
呢個po
完美係香港人宿影
明明一堆外行人 成世同運動比賽無緣
偏要做冷氣軍師 指指點點

其他國家:雖然出局 自己運動員已經好好
香港人:帶頭盔 只想香港進步 …(省略9up 3000字)
再馬後砲 出局輸比排名低=心理素質低

嘔心
唔好腦補咁多野,佢打得差你咪唔好讚佢,批評下佢囉,邊個話bullshit就唔比講啫,連登冇bullshit野早就執左啦

我係想屌下啲人扮曬專家好似睇得好透咁啫,"我睇得出你心理質素唔得,快啲同教練斟下佢"咁嘅語氣
本身入到嚟expect會有啲詳盡分析點解佢地努力左咁耐都唔掂,有冇咩運動員制度限制/亞洲人典型心理質素如何改善

結果個個都係見下大場面啦 心理建設下啦 問心理治療師啦

人地上到奧運一定係努力到癡線,佢努力到癡線都做唔到好嘅心理素質,本身就係佢客觀上能力問題,心理素質呢啲野唔係話佢每日練多兩個鐘或者換個練習方法就救得翻

你地同啲叫啲憂鬱症患者搵個興趣之後就要開心番嘅人一樣仲要無啦啦就用"運動員唔可以批評架?"嚟撻9人,而且批評會令其他運動員都焦慮呢句野根本駁唔到,純粹為今次奧運嚟講根本只有反效果
唔通剩低嘅運動員聽完即刻去train翻心理素質咩
呢條問題都有問題?
咁都有300人覺得合理 比正評
連登仔都幾on9

所以你冇拎過世界盃冠軍唔可以笑希古恩決賽單刀腳軟

講波佬冇踢過英超,唔可以講點解西布朗會降班

冇玩過F1唔可以講咸狗撞鳩人有咩問題

講緊一定要跑得快過隻馬
羽毛球混雙ok
林丹雖然雅典都柒過,但行出黎係我食硬你
楊威柒過幾次,但2008又係有股氣場feel到佢嬴撚硬
比俄妹係32強打走左果個頭號種子
心理質素又如何
未做過政治人物,唔好講政治
未做過演員,唔好話人戲屎
弱智
Can’t agger more
舉多個例子:羽毛球嘅葉姵延
首先,選手心理質素有進步空間唔等於佢地有“病”,所以用“斷症”或者“解決”呢種字眼未必恰當。就正如我頭先個回覆都有講過,心理治療/輔導想做嘅野唔係令問題消失,而係了解可以點樣取長補短

仲有就係賽前、比賽期間、同賽後嘅心境可以好唔同。例如比賽期間,點樣喺面對壓力嘅時候搵到適合自己嘅方法去保持專注同耐心係需要慢慢去摸索,所以比賽當刻選手真係未必需要有個心理學家喺隔離,但係心理治療/輔導期間學到嘅野係可以幫到比賽當刻嘅表現

事實上,心理輔導/治療係一個continuous嘅過程,亦都的確唔可以好似頭痛食粒panadol止痛一樣咁快見效。你可以當佢係癌症治療,要完成全個療程到醫生話可以停先得。

但係正正就可能因為心理輔導/治療唔係咁快見效,所以就正如我第一個回覆所講,我嘅憂慮係教練/其他話到事嘅人可能會忽略左呢樣野可能會有嘅幫助。例如可能只係俾選手睇一次半次就算,之後見唔到有即時效用就唔繼續睇/隔勁耐先睇一次,咁就同唔定時食藥一樣,可能影響治療/輔導嘅成效
我意思就係,講多無謂。一係講個啲自己落場代表香港打,無能力又多口水就收皮。人地點輸唔撚洗其他人多口水。外行人睇住個電視係度扮專家個啲真係on撚9。
所以林丹李宗偉呢d打到三屆都穩定入到四強
其實係神級
好可能係十年難得一遇
你要批評咪批評
唔洗一副出黎教人點做戲咁
"當正常比賽打,唔駛睇成敗睇得咁重"
咁有用既說話都講得出
你係咪以為睇緊學界?
咪係,真係屌佢地老母咁勁你地出賽啊。比賽呢啲明明仲要睇個狀態同運氣,就硬係講人心理質素低。啲記者又係on撚9,人地輸左仲要咁樣問人哋,搞撚到人係咁講對唔住,香港有啲人真係智障黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞