[I/A]うたわれるもの ロストフラグ (7)受讚頌者/傳頌之物Lost Flag 依家泳裝池都唔入坑仲等幾時

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
改咗可以換通用御魂好耐
送嘅卷75抽new 藤香同ユニシア
係邊度換
主畫面右上> 所持item> 御魂

點解我唔知既
你課長唔爭在嗰幾粒魂
邊度送左 75 抽
1.5周年送嗰埋卷, 留住宜家抽可以抽新啲
◆英傑 縁結び 1 (8/1より開催中です!)
【キャラクター】
★3 ネコネ[千変玉すだれ] (新)(限)
【灯幻鏡】
★3 智勇の連枝 (新)
★2 天夏爛漫 (新)(限)
【開催予定期間】
2021/8/1(日)メンテナンス後~2021/8/10(火)13:59

◆英傑 縁結び 2 (8/6~)
【キャラクター】
★3 ネコネ[千変玉すだれ] (限)
★3 [8/6新登場キャラクター] (新)(限)
【灯幻鏡】
★3 [8/6新登場灯幻鏡] (新)(限)
★2 天夏爛漫 (限)
【開催予定期間】
2021/8/6(金)14:00~2021/8/31(火)13:59

◆英傑 縁結び 3 (8/18~)
【キャラクター】
★3 [8/6新登場キャラクター] (限)
【灯幻鏡】
★3 智勇の連枝
★2 天夏爛漫 (限)
【開催予定期間】
2021/8/18(水)14:00~2021/8/31(火)13:59

上次限鏡up兩次
今次只係up一次中間

泵氣機

其實二白入面紫毛エントゥア到底走出黎做乜撚
本身以為會講下佢心路歷程啦
一路玩仲FF佢會唔會改變到武賴條柒頭皮洗白
點知晒時間打多次之後就潛撚左水
後期又唔交返個面具出黎幫下拖
去到結局先無啦啦彈出黎鳩嗡
真係唔明佢出黎做乜撚
你就當係一個非戰鬥嘅モズヌ
救武賴出黎比小白尾佢刀,增進小白同貓音既感情已經完成左佢既作用

btw 可以期待下佢係LF有咩作用
賊佬本身都GAG角黎無期望過佢有大作為
紫毛比咁多大役佢做又好J點知失左蹤
差啲又死真係多得佢唔少
久遠咁都唔幫拖

原來主線岩岩出左佢
睇緊活動故未追到最新
今次個天照島 有無人劇透下有無驚喜
死人? 咁驚喜?
人物譯名(暫) アクタ(芥) ミナギ(未凪)イヌイ(犬伊) サヨリ(沙代里)

(青朗的天氣中,一艘商船正乘風破浪航行)

(目的地是"哪個"島)

(在上岸前,一些在社會上名有2地位的人士在甲板開設宴會中)

貓音:睇住喇,睇住喇!
係千變玉簾~(ps:千變玉簾是一種日本傳統街頭表演南京玉簾其中一個流派)

貓音:稍微伸長稍微彎曲~ (ps:貓音正在唱千變玉簾的表演歌詞)

貓音:就變成一條架橋喇!*

商人:哦,哦~!

船長:你地又唔差喎*

商人:你,攞住依個喇

貓音:依個係?

船長:係紙捻(ps:以前,在表演場合,觀眾經常投擲包著錢的紙捻給表演者)

犬伊:原來係咁,用懷紙包住錢,第一次見。

貓音:多謝你

商人:小妹妹,你地都好有依方面嘅才能呢

船長:但連紙捻都唔知,老闆,佢地係來自邊到?

芥:哈哈,呀...平時佢地都係喺座敷遊都好少在外表演 (座敷遊為藝妓表演)

商人:咁呀,姐係藝妓?

船員:就咁就帶佢地出黎?難怪咁不通世俗...

芥:係呀,咪就係咁囉

(芥只好大笑)

久遠:好喇,少爺,再黎一個呀

未凪:少爺,食小酒菜喇*

露露緹耶:我依到仲有甜水果比你中和返

船長:受唔住喇,太令人羨慕喇
個個都咁靚

芥:現今世代連玩都唔可以隨隨便便,
所以帶晒最好嘅黎

船長:你果然同本地的老闆不一樣..

芥:算咩呀,我雖然係放蕩的公子少爺,但唔會煩到島上嘅人,
仲會帶更多嘅美女來,黎好好享受上岸前的派對吧
我去吹下海風先

(說完一大篇東西後,芥就走到船邊看海)

(四處望也未見目的地)

(芥:仲未到呀...話就話要潛入島中,但要調停者溶入佢地都唔易..
快啲上岸快頂唔住....正當咁諗時)

久遠:芥,你飲醉咗?

芥:頭先唔該晒,我亂成一團好彩有你地幫口

未凪:果然少爺同藝妓依個設定,搞唔掂...

露露緹耶:都差不多慣了座敷遊這個設定了...

芥:講係咁講,成日怕自己身份暴露係入唔到島,
黎到依到一定要習慣,放蕩少爺配新手藝妓太容易比人懷疑
要一本正經的調停者扮藝妓係難,所以至少我扮有錢少爺都要似啲

久遠:的確,你點睇都唔似一個成日出玩嘅二世祖.....

芥:喂.....

久遠:呵呵,我係諗住讚你架

未凪:加油呀,芥,上唔上到岸就睇你演技點

露露緹耶:我..雖然扮唔到藝妓..但斟酒同伺候就交比我

芥:就咁可以,我有事的話都仲要你幫下我,藝妓就交比佢兩個

貓音:咁我又開始表現喇!

芥:一講佢地,佢地就黎

貓音:那麼這就是千變玉*
稍微伸長稍微彎曲
變成一條金魚喇

?:嘩,係魚!好叻呀,同真的一樣子*

(芥:咩野?突然彈出黎,邊個)

貓音:我仲學緊,無咩咁勁嘅

?:我叫沙代里,你地呢?

貓音:我叫貓音

犬伊:我叫犬伊,未見過你..你唔似船客,係島上嘅人?

沙代里:係呀,因為唔夠帶路人所以我黎幫手,我都係剛剛上船

芥:可以問你個問題嗎?
我係浪蕩公子,芥
你話你由島上黎,姐係好近島?

沙代里:是,但這船太大,咁埋2唔到島

芥:港口水深太淺,大船入唔到呀

沙代里:所以乘客都要轉小船上岸

貓音:小船?

犬伊:後面的確有幾艘

芥:原來係咁,水上帶路人就係咁帶人上島

沙代里:就係咁

貓音:辛苦晒黎接我地

犬伊:受你照顧了

沙代里:黎轉船仲有時間,等等喇

芥:慢慢唔急,你都食下野飲下野放鬆下吧

未凪:大家都享受個宴會就好喇

久遠:肚唔肚餓?有好多特製饅頭

露露緹耶:都準備了好多茶菓子

沙代里:多謝姐姐,係喇!*
我都做啲開胃菜比大家呀
等我,我頭先黎都捉咗野黎...
睇下

(沙代里拿了一條大魚出來)

貓音:好,好大條

沙代里:呵呵,食唔食魚呀?

犬伊:話開胃菜不如話係大餐

未凪:芥,因為季節而脂肪增多,睇落味道變好食呢

芥:的確睇落係

露露緹耶:好靚嘅魚,魚鱗都閃閃下

久遠:好新鮮咁

芥:喂等等,新鮮姐但點食?

未凪:我去廚房借啲工具....

沙代里:依到放心交比我喇!

(沙代里用帶來的像銛一樣的漁具刺入魚中若無其事拋高)

(沙代里用拿手工具分開大魚)

沙代里:完成!*
大家黎食刺身喇!

貓音:好勁

犬伊:利害

久遠:咁真係學都學唔黎

(芥:真係個熟手的漁夫..)

芥:了不起嘅手法,你平時做開漁夫?

沙代里:唔係呀,我係..煮開飯

芥:烹飪嘅?
點都好快啲食,唔係唔新鮮

(宴會開始了..)

看守的船員:係島呀

年輕船員:見到島喇叭

船長:同小船會合準備上岸邊

(天照之島 第1話 完 )

ps邊個想接翻譯可以自己接
第一次係街睇到人玩呢隻驚
派邊個兵會多d人 揀用
好意外我擺舊佐倉都成日有收入
做咩見到我唔相認
其實係咁岩排最頭方便㩒我都成日揀舊雙子
po主加油
翻譯巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞