歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年6月號)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
新手入坑 想玩素組先 應該由rg定mg入手先?

fg啦,有名你叫first grade

買隻平mg玩下先囉

買隻平mg玩下先囉

Mg素組都靚,一陣rg剪錯件就買過盒
忍唔到手 又買左隻wing

有錢真好

我聽日交收5盒模型

留意你最近係咁砌模型

發現自己最愛都係機械人
點樣可以噴消光噴得靚仔
成日噴到滲線位化曬

依排咁濕都抵啦

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得
消光,光油e類濕度一高就易白化

係我理解錯定你地睇錯?
佢係話「滲線位化晒」唔係「白化」
你用乜野滲線?滲線位化油主要原因係top coat噴得太多有積油,建議你下次薄飛一層一層慢慢黎。

成日都話噴到滲線化晒
你地當支消光係花灑沖涼呀?
點樣可以噴消光噴得靚仔
成日噴到滲線位化曬

依排咁濕都抵啦

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得

係我理解錯定你地睇錯?
你用乜野滲線?滲線位化油主要原因係top coat噴得太多有積油,建議你下次薄飛一層一層慢慢黎。

成日都話噴到滲線化晒

好mean但係好好笑
點樣可以噴消光噴得靚仔
成日噴到滲線位化曬

依排咁濕都抵啦

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得

係我理解錯定你地睇錯?

成日都話噴到滲線化晒

好mean但係好好笑

有啲概念上既野要澄清下...
雖然唔係用開既郡氏既光油,但都係一理通百理明

由左至右:光油-----》全消光
你地睇下支野沉底個啲,就係消光物質,越多,就會令表面越粗糙,繼而造成不反光表面。
即係,
消光油並非透明
消光油並非透明
消光油並非透明
好重要所以要講三次
絕對唔可以當佢係普通油咁噴
你當佢上色咁上咁厚一定會白化
你薄噴兩層攞到個效果就要收手
唔夠就再逐次薄噴一層等乾睇效果

第一次知有fg 但素件唔好睇 都係玩mg先
依家玩rg素組滲線消光 其實如果rg可以買黑色mk2 d件無咁易甩同爛 又唔洗點上色同滲線 可以練下處理水口同貼貼紙 150蚊都唔洗有盒 之前砌台場隻rx78 d件係咁甩

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得

係我理解錯定你地睇錯?

成日都話噴到滲線化晒

好mean但係好好笑

你地睇下支野沉底個啲,就係消光物質,越多,就會令表面越粗糙,繼而造成不反光表面。
即係,
消光油並非透明
消光油並非透明
消光油並非透明
好重要所以要講三次

應該係我噴得太重手
多謝各位巴打指教

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得

係我理解錯定你地睇錯?

成日都話噴到滲線化晒

好mean但係好好笑

即係,
消光油並非透明
消光油並非透明
消光油並非透明
好重要所以要講三次

消光好似精

收隻白盒rg 元祖啦 又平又好玩過hg
fg 我都未聽過

收隻白盒rg 元祖啦 又平又好玩過hg
fg 我都未聽過

想引新手退坑
平平地買鐡血hg或者wing ka 呢D平野玩下囉
點樣可以噴消光噴得靚仔
成日噴到滲線位化曬

依排咁濕都抵啦

咁撚大雨都噴

鬼叫落雨先得閒係屋企搞

落雨連油都唔噴得

係我理解錯定你地睇錯?

成日都話噴到滲線化晒

好mean但係好好笑

咁又未必,個支高達滲線筆真係好易溶,所以問清楚佢用咩滲線先
我想問wing ver ka 幾多錢低買?
我想問wing ver ka 幾多錢低買?

買完會砌就最抵,買完唔砌一折都冇用
日日都落雨 想噴油都唔得
想問下上色 係咪磨完就咁噴灰 再噴返個隻顏色 咁? 用噴罐

上咩色?

上咩色?

藍同紅

上咩色?

藍同紅

睇下有無需要鮮色
藍就無問題
鮮紅就要用返白灰+層黃色

上咩色?

藍同紅

睇下有無需要鮮色
藍就無問題
鮮紅就要用返白灰+層黃色

點樣可以噴返右邊隻藍

你搞咩黎呀

你搞咩黎呀

生粒粒

你搞咩黎呀

生粒粒

乜都無做 就咁噴左上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞