歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年6月號)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
請問上色之前磨下 係咪會無咁易甩色

理論上係
不過你噴埋灰就唔會有事

我初手用av手油,噴咗灰,但上唔到色咁,油咗第二浸,都係灰多上到嘅油少。是我開得太稀嘛?已經3:1咁稀釋,感謝

太稀,開1:1甚至再少
要開到咁

sorry,我係10滴油,3滴thinner,都係太稀?參考吓你張圖

Av油要thinner架咩

Av油用水就得 開油就1:1 1:0.7

同埋唔咬色未必關油稀唔稀事 事實上手油好多色都遮蓋力唔夠

理論上係
不過你噴埋灰就唔會有事

我初手用av手油,噴咗灰,但上唔到色咁,油咗第二浸,都係灰多上到嘅油少。是我開得太稀嘛?已經3:1咁稀釋,感謝

要開到咁

sorry,我係10滴油,3滴thinner,都係太稀?參考吓你張圖

不是水同thinner都得咩?

理論上係
不過你噴埋灰就唔會有事

要開到咁

有得揀點都唔會用thinner先

理論上係
不過你噴埋灰就唔會有事

要開到咁

有得揀點都唔會用thinner先

今晚用水開試吓

是日

是日

是日

👍🏻

見人post我又想post Rg collection

是日

👍🏻

兩者差別好撚大😂

是日

👍🏻

兩者差別好撚大😂

但次次都會有人問有冇上色

是日

👍🏻

兩者差別好撚大😂

是日

👍🏻

兩者差別好撚大😂

隻藍變紫色
咁都睇唔到啲人咩構造
開心share下
開心share下

是日

邊隻金色

是日

邊隻金色

星光金

是日

邊隻金色

星光金

噴槍? 好靚不過兩邊 個百 字貼紙
指教巴打們,
小弟識滲線,用筆刀切水口,同埋會用水沙紙打磨水口
請問之後應該學乜?

買左部舊模hg mk-II拎黎試招,
預熱部HG BD1

是日

邊隻金色

星光金

噴槍? 好靚不過兩邊 個百 字貼紙

貼左跟盒果張 換水貼更好
隻WING PROTO 斷左隻角可以用邊度膠水痴好
點痴法 等幾耐
點痴法 等幾耐

試下無縫

是日

又噴得幾好睇啵
點痴法 等幾耐

可以用模型鋪個度既膠水痴好,痴法就係用膠水搽係斷裂既位置,等到乾左就可以。
指教巴打們,
請問之後應該學乜?

預熱部HG BD1

學下睇說明書砌模型
指教巴打們,
請問之後應該學乜?

預熱部HG BD1

有無消光?
水貼
修角、角/實體劍銳利度
無縫(最好有上色)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞