<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁[18] - 一個屋簷下<苗栗篇>上線了

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
E樣野就兩睇,我睇法係木曜就好似政府咁,fans就係人民

開頭人民投得你係因為你政綱好,深度會員代表好支持你,而家一個好支持你既人認為你變左,先唔講你有冇變(我就覺得今集係同以往既同一屋簷下有所分別,以前係講緊casual, 今集好似趕行程咁)一個die hard fans善意講出佢既意見唔洗即刻開口屌柒佢呱
買早餐真係睇唔落去,蔡哥去店a r完著數,店a唔制。

第2個又去r著數,我係店家都焗住要答應
大量意見分歧係指,唔想見到蔡哥定覺得早餐時段太長
蔡哥啦
百祥事後有段野解釋早餐事件,係r著數定係宣傳條老街,事後有俾錢就真係唔知
如果加埋蔡哥入固定就好睇囉
Kid係好識溝女,睇佢野人啲片就知
真係唔知木曜係搵過其他人無檔期定係特別鍾情蔡哥而請佢做嘉賓

正片可能見到嘅蔡哥特別尷尬,定係因為效果而受到攻擊

但係深度個兩條片,由其車上個條,都係靠蔡哥同達哥互動,其他嘉賓都未融入到去

正片,除咗買早餐,其他嘉賓可以有返多啲鏡頭之外,我諗早餐時段cut短啲嘅,其他嘉賓嘅存在感接近零

百祥係總制作人,點都要考慮所有因素

除咗yt,連ppt,dcard都好多人係攻擊蔡哥
係建議定係意見有兩睇啦
其實鏡頭後畀返錢真係會好啲,冇理由你拍嘢人哋做生意要蝕畀你

即係好似玩很大咁,次次買完嘢紅隊或者憲哥助理都會入去畀錢

如果木曜都有最好澄清返,的確比人觀感唔太好
同埋100蚊根本買唔到d乜,與其次次都要咁r不如加多少少錢啦
同意加多啲 又唔係話一次過加太多
招待呢啲都係等店家自己開口俾
廢是有爭議
陳漢典真係算典型例子,康熙嗰期真係畀人屌到咩咁
就算中後都一堆一屌佢

但佢真心算係一個好努力嘅人,樣唔突出,就去發展其他嘢

到之後入咗大熱門有憲哥睇佢先越嚟越多人識,同開始欣賞佢

真係細細個睇佢模仿,睇到好尷尬,之後慢慢覺得佢開始成熟,有自己特色,同埋本身佢個人好內向冇咩朋友,所以要做到咁拎出嚟嘅努力比一啲普通嘅藝力多

蔡哥狀況同佢初期有啲似,當然蔡哥係紅過佢初期,但又係感興有啲尷尬,但有人又會覺得佢幾好笑冇咗佢差咁啲嘢,但有人又唔想再佢見
其實我都有諗過點解要畀咁小錢,可能就係想拍佢哋r
因為我畀500,1000台你買好似太易,拍人去買早餐好似冇咩好拍,但係可以事前同條街嘅老闆傾好,咁會好啲,因為有啲老闆睇個樣真係唔太想畀

好似玩很大一路向北嗰一期咁,完全講明唔畀錢佢哋,但應該製作團隊有安排,同埋班主持人又真係好紅

但好似係都會見到憲哥個助理係會前後腳入去畀返錢個老闆
百祥係yt有段野有講買早餐嘅安排
習慣校到最高,無lag
會唔會係你wifi 或網速問題
其實就算無俾返錢都好
但鋪頭出鏡個下都有賺突
睇下個間後生仔賣糕
不知幾殷勤,來多幾個仲好,個小小野值幾錢,廣告都賺你幾十個開啦
中間邰哥都有自己俾錢買野架喎
不過可能有D人覺得錢就係錢,一定要俾
仲有呀華姐,連香港人都識你,唔好唔開心啦~
你呢句可以套用所有創作者所有節目上
多得有fans先有節目
真係有好多fans專登去搵番佢地去過既地方踩點 如果唔係旅遊局點會成日搵佢地宣傳
個exposure 係計唔到
你呢個講法係要基於同店主有溝通過 對面又同意先成立
你咁既恩主心態 同果啲fb r攝影師既仆街又咩分別
我幫你搵十個八個人like返個page就當找左數?
木曜團隊有個職位叫場勘,就係去拍之前做溝通,所有路線到訪嘅店都有打好曬底,有曬劇本。如果拍出嚟感覺真實即興就係佢哋嘅功力。

放心啦,木曜唔係啲濕尻個人攝影師,佢哋比你仲緊張個招牌嘅名聲
其實呢D劇本黎,set 好曬
唔使緊張嘅,唔會為個一百幾十蚊做臭個朵
更何況,你攞個D 濕9師奶同木曜成個團隊比?
單單1個kid 都兩座金鐘啦
講多少少
$100 早餐唔只攞黎做節目,做效果
佢另一個目的係promote 小店+台灣好客人情味
唔明點解有人咁都要dislike
今集買早餐果到係有D尷尬既, D店好似唔識你地,但你地又有個鏡頭係到有壓力俾人咁,睇片D人感覺差係正常既
但真心唔明蔡哥有咩問題, 唔通靠其他女仔做效果咩, 溫泱就算痴返邰哥都唔夠abe 效果好, 有蔡哥係到泱都叫有返D梗可以玩, 羽球隊果幾個女仔木曜都算盡剪D鏡頭俾佢地架啦,同路人差唔多咁, 打羽毛球果到俾人cut哂就知咩料
雖然買早餐有少少尷尬
但我以為睇完邰哥買嘢嗰幾段
個個都會明佢地有周圍買嘢 同set完還是要付錢
唔係真係剩去丐
買早餐環節我覺得係俾個個人有機會自己表現 因為未必個個都慣咁多人一齊互動 或者可以考慮下次加少少早餐錢

至於蔡哥 可能今集剪得多咗少少佢姐
佢願意做下把位不知幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞