<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁[18] - 一個屋簷下<苗栗篇>上線了

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
誰是誰非真係得當事人先知,只係都係會懷念當初野七的組合同風格

你搵個偶像級鬼妹講廣東過拍vlog都肯定好多人睇
但瑪莉亞努力都係有目共睹
我覺得主要係香港人包括Ytber 自己本身好多都重係習慣用本土舊傳媒果種心態去經營
而台灣Ytber 好早已經話自己係新媒體,一齊做大個餅佢

我認為有咁既差別主要原因係
台灣本身咁多年來一直都有好多電視台 大家慣咗多選擇共存
香港就一直以來都係一台獨大 來來去去都係tvb vs 亞視 果隻feel
咁多年來都有一個心態係只要打低對方我就可以獨佔市場(因為對手大約得1-3個左右),觀眾亦好易有同樣類似感覺,選A 同 B/C,Winner takes all

但Youtube 唔同電視
唔係話你7:30 睇咗A 就無得睇B,
Youtube 收視係累計,唔係播果刻
你睇完A條片可以立即Click B 果條片睇
亦唔係話你Subscribe 咗A 就唔可以Sub B
觀眾Subscribe 係無成本的(除非係加入會員)
所以頻道同頻道之間,除非內容極極極為類似,否則二者跟本無衝突
大家互feat 反而重多咗話題、資源同題材去拍片
但香港果班就一開始就互咬要爭過你死我活咁
同埋要曬命鬥豪嘅channel又唔係話冇
Joeman 個啲
但台灣本身YouTube market頂得住養咁多人
以前真係會loop 返曬之前個啲黎睇,依加無左科七,個風格悶左好多
個風格變到好俗
agger
同埋有科七啲畫面分鏡拍出嚟靚好多
宜家成日都係開黃腔賣下女咁 無哂特色
邊度有得佢同科7 發生咩事
見KID IG D留言都起哂槓咁 好少見佢會咁
科七應該齋拍素材
剪片好似肥肥一個做晒
應該話而家少左真係行山多左飲飲食食圍爐吹水
咪就係因為無咗佢拍啲靚嘅鏡頭出嚟 肥肥點剪都無以前咁靚囉
其實有, 但係擺晒落收費片
你睇下收費片啲preview, 絕大部份都係航拍機靚景wide shot
唔係個景靚+部drone 拉個wide shot就叫做靚
算啦 唔明就由佢
講到尾咪又係對人唔對事
明明條片節奏都唔輪到科七話事
只係而家啲新片全部係去玩去飲飲食食
少左純行山潛水
講咗幾耐唔關個節奏剪片事你究竟明唔明
揸cam嘅人唔同咗 出嚟嘅嘢唔同咗係好正常
大半時間都係kid自己揸返
以前係而家都係
就算張念誠煩膠而家都少左出鏡
你係想要返科七返嚟做副主持, 咁唔關鏡頭事

科七一拆夥ig就貼成堆女出嚟
我覺得兩邊都係賣緊肉
有科七講幹話爭好遠
睇kid留言回覆就知科七唔會番黎
無科七又會無埋潘潘
得番mikaka 人妻Mina
以為kid經歷左鬼哥件事之後會更加維繫現有既兄弟
麻煩你睇返以前啲片先啦
kid 有講過個分工係佢做主持,科7做拍攝,肥肥做剪接後製
唔熟就咪衝出黎柒啦

然後拍野個part,你自己拍既手法都唔會同其他人一樣啦,咁點會唔關cam man呢個角色事

科7從來都唔係副主持,從來主持就得kid一個,佢只係副村長/攝影師既角色
佢同百祥都係得閒出黎幾分鐘咁,你都唔會叫百祥做副主持啦
仲有科7 IG全部都係女
大佬呀人地玩水上攝影,你唔係expect 啲人包到實一實落水影相呀?
同埋折之前佢IG已經係有po 好多女,根本就唔係賣肉
巴打,講起一台獨大或者一對一呢樣,其實點止電視台

航空,巴士,供電全部都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞