大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
唔係有限無邊咩
我覺得回歸基本步
Chaos: sensitive to initial conditions, topologically transitive, dense periodic orbits

Anyway 同within a time period可唔可以用任意逼近係應該唔關事
即使係光,太遠嘅光依然去唔到地球
同理,即使我哋可以光速飛行,都有去唔到嘅地方

參見Hubble sphere
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%93%88%E4%BC%AF%E9%AB%94%E7%A9%8D
呢個好似就係Stochastic Dynamics 既solution
呢個係chaos 不過我自己覺得除左QM之外無野係random只不過係個element 唔夠fine
QM真係唔識
潮汐係因為月球引力 拉扯地球啲水
咁用潮汐嚟發電 係咪會消耗兩個星體之間嘅potential energy

係咪會拉咗月球嚟地球
Reference frame 問題
velocity 係無意義架喎
佢係space expansion 唔係個stellar body moving
佢咪會behave 做red shift
識得一半sor 禾major Geo & Atmospheric physics 的 QM 唔太識
NS可摸耳elaborate下你點考慮佢係咪chaotic
明啦
應該無論係咪ergodic都好 只要佢夠”smooth” fix左個time period之後 都可以狂炸computational power去任意逼近
我成日都覺得佢要係完全random 先係chaos turbulence 用navier strokes solve到既野就唔完全算係choas
完來我錯左
正常觀測物件俾黑洞吸入,應該只會離event horizon (好似係)越來越近但永遠唔到達?

但我地又會觀測到黑洞相撞或者恆星俾黑洞吸入(之後仲要噴出?)
任何地方都係宇宙中心,地球都係。時光倒流返big bang之前全部都係同一點

利申:theoretical physics 加 astronomy major grad
chaos完全唔關randomness事
1)
photons唔可以當經典粒子咁睇,佢唔係撞落啲電子度
photons應該理解做a packet of energy,當電子吸收咗呢啲能量,超越咗某個位嘅時候就會飛出嚟,所以佢應該係random release

2)唔sure

3)melting係講緊去到金屬嘅melting point, 大部分都係幾百度以上,個實驗照道理唔會玩到咁大,但係金屬嘅depreciate就一定有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞