大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
而家好多人睇完老高就當做真理,我覺得PHY/SCI撚真係有必要糾正返啲concept
反而有人挑機先好,最怕我解錯而又無人出聲
可唔可以講多啲
係咪即係對地球嚟講佢apparent velocity可以快過光速,但係佢真正嘅velocity係快唔過光速
BCS BEC 之間點解係crossover而唔係phase transition
點解我覺得唔識反彈嘅果然翁巴啲答案有啲奇怪
感謝分享
假若地球科技發展的速度,快過宇宙膨脹速度影響的距離,即係總有一日會去到宇宙的盡頭?定因為宇宙因為膨脹而距離增加的速度都增加而永遠都唔能夠去到盡頭?

點解有人運度黑洞入面的力?
呢個topic我唔熟,睇完MIT個lecture講下我嘅理解,唔知啱唔啱

phase transition係直接由A變B,好似結冰咁,而BEC-BCS crossover中間就有個介乎兩者嘅狀態。
https://www.youtube.com/watch?v=O_zjGYvP4Ps
可唔可以講多少少
即係點解明明兩個相反嘅現象
但係結果係一樣
我係phy撚都冇入去
咁屌屎眼呢?
又係慣性問題 人feel唔到地球自轉係因為慣性 但係戰鬥機開快就感到重g力或者開快車推背 其實兩者原理有冇關係 係咪慢慢加速其實會冇feel
Me文科仔
首先唔關Higgs field事 (Higgs field只係contribute好少towards proton mass

其次睇呢個
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nuclear_binding_energy
你所講嘅係陀螺效應,但好似已經有人實驗過踩單車嘅平衡唔關陀螺效應事,果個人喺兩個碌上加上兩個會相反方向轉嘅碌嚟抵銷返原本兩個碌嘅角動量,果個人一樣平衡到。其實單車嘅車碌轉速太慢,陀螺效應太弱,唔係幫助車手保持平衡嘅主要原因。
加速慢->感覺細
加速快->感覺大
樓主 做research?
dse程度嘅解釋

其實兩個process都係奉行一個原則:
由較穩定變為較穩定
(呢度穩唔穩定係純睇system energy level)

fusion:
nucleus愈大
binding force就會愈唔明顯
但charge repulsion唔會隨size減弱
所以巨型nucleus散開會舒服啲
即係energy level低啲
即係release energy

fission:
同樣數目嘅proton同neutron
獨立一粒粒嗰陣total mass係大啲
而合體會令total mass唔見咗啲
合體嗰陣少咗嘅mass就變energy
由較穩定變為較穩定
呢個世界係咪有無限細 永遠可以再細d 咩原子質子內部不斷無限挖落去無限細永無終止 即係間接證明無限大?
+1
如果一架車係均速理論上係feel唔到佢郁,所以地鐵都係開車停車先chok
慢慢加速個feel會細啲
唔係
undergrad only
無諗過問到咁深
諗住大部分都係「點解海係藍色?」之類
如果有答錯幫我改返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞