大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
可以試下入嚟擺低,等我睇下問唔答到
最近見到唔少科學post都有啲錯嘅concept,有時想解釋但係入面已經面咗罵戰
雖然我只係區區physics UG,但係我諗都好過唔少偽科學youtuber
above UG嘅問題唔好問我,如果有師兄發現我解錯請屌細力啲
我拋舊磚先
隔離post問到究竟宇宙有無中心,以現時嘅理解,宇宙係無限、無邊緣、無中心。
其中一個最常用嘅demonstration就係氣球。

宇宙就好似一個不斷膨脹嘅氣球一樣,無邊無際。當然呢個demonstration都有唔少問題(例如宇宙係平而唔係球形),但係基本上可以了解個concept。

會考靠補習A咗

到而家都覺得好神奇
速度要幾快先追到宇宙膨漲
普通人點會入去圍爐區
ching返咩工
當宇宙膨漲時不同星系之間嘅距離會愈來愈遠
而佢遠離嘅速度可以用Hubble's law去搵
愈遠嘅地方就走得愈快,理論上可以快過光速
https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law
失業,所以咁得閒
重力波睇唔明
點解physics咁難明
How is the galaxy behave at the thin layer of the boundary?
Is the galaxy a plane?
turbulence算唔算chaos既一種?
屌西點先減到空氣阻力?
gauge symmetry係乜嚟
咁你應該過去一齊圍
平嘅意思唔係好似張紙咁,而係指一個平嘅3D世界
以球體為例,好似地球嘅經緯線咁,啲線唔係平行,咁佢就唔係平。
如果係一個立方體,上面格線啲線全部都係平行,咁佢就算係平。
如果有底可以睇下呢條片,我都係啱啱睇完先識
https://www.youtube.com/watch?v=GrPifMUUOeA
你A0學嚟做咩
點解單車停低唔踩就會平衡唔到?
how do we observe the outermost galaxy if they are getting away from us in a speed larger than light?
當個碌轉緊嘅時候會產生一樣嘢叫angular momentum
當你架車斜咗個碌就會左右轉平衡返,所以架車會轉彎而唔係跌低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞