大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
你屌空氣㗎咩?做乜要減空氣阻力?
只要龜頭唔係方形就唔怕阻水啦!
其實我唔係好知佢想問咩。
可惜嘅係呢條curve係empirical, SM/QFT derive唔到/唔識derive
如果除咗條褲扯住旗 圍住棵樹係咁跑 以光速嘅速度會唔會屌到自己?
裡面吹漲咗嘛。
入面內在嘅血壓夠大,撐住支持點(尻根)。

真係好多閪問題!但這正正是physics有趣嘅地方!
點解搵唔到graviton我都唔清楚,可能係因為佢嘅energy太細,又或者根本唔存在
Gravitational wave係存在,而且已經證實咗,早幾年拎埋諾貝爾獎。
慣性
你個人同架車一齊郁緊
同意gp喺轉速慢會唔明顯,呢點係絕對

但gp唔係直接平衡架車喎
而係將車身傾斜嘅roll motion
轉化做前轆扭動嘅yaw motion

當個轆一扭,前面嘅caster就會修正
呢個先係比較直接因素

呢個roll-to-yaw傾向
無論轉速幾多都會存在

或者咁講
要架車唔跌,即係佢唔可以roll
而gp就係將roll轉化做yaw
然後caster將yaw修正

參考

https://youtu.be/oZAc5t2lkvo
唔會
點解覺得會?
想只剩偽科學,不如講吓頻率能量磁場係咩,偽科學撚用呢啲terms有乜問題
10kg嘅石頭喺三米高嘅位置free fall落$1石屎地,接觸地面嗰下個拎有幾大?
呀 我知喇

你講circular motion同慣性係啱嘅
但佢地係解釋緊
轉緊彎嗰陣 車身傾斜點解唔跌
你見我都有講係向心摩擦力抵消weight
呢點我係同意你嘅

而gyro同caster
係解釋緊點解轉彎嗰陣 有修正傾向
點解單車自己可以維持stable motion

講到底係睇你想討論到幾深入
我炒埋一碟講其實present得麻麻
點解黃昏會睇到天空係漸變色既?
想問下白痴野 假設有條友渣緊電單車行緊40km/h 咁佢feel到既風速係咪都係40km/h

利申中學物理唔合格
行緊嘅單車可以保持平衡,除咗以上嘅小小人為因素,主要係鉈縲原野,高速旋轉的物體會保持方向。當只有外力大過呢個慣性先會改變。
據牛頓定律,最初大爆炸之後物質加速向外澎漲。當加速完成之後,在無外力作用之下係唔會改變咁直線移動。因為太空冇阻力,點會停。
但:物質之間有重力和吸引力,把物質吸引在一起形成星系。不過以見到的物質質量不足己把物質拉埋,所以提出 dark matter 。如果冇 dark matter,宇宙會不斷澎漲,直至能源用盡,成為暗黑世界。
愛因斯坦自己嗰本 special and general relativity 係比中學生睇喎。
人企係地鐵車卡
加速個陣會有friction force 令佢同架車一齊加速
uniform velocity 個陣 reference frame = 架車

隻蚊係地鐵入面飛
咁佢個reference frame 係跟地鐵車卡定地球?
有類似既force 令佢加速到跟住車卡飛?
一個冇 reference point 嘅空間係無法界定佢嘅存在,所以宇宙外唔知係乜!
好似無人問stat phy野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞