大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
佢話唔會快過光
光既speed 係同一個medium 係constant 黎 ie c(apparent)=c
佢describe既係 c(apparent) < c
如果prove到牛頓定律係錯成個physics係咪就會推翻晒?
完全唔識無讀過
你條片入面嗰個只係普通光學double slits實驗,唔係QM嗰個double slit,你再上條片嗰個就係用電子去做。至於儀器,你可以睇下面條片,佢用detector加喇叭做例子,解釋得幾好。
https://www.youtube.com/watch?v=A9tKncAdlHQ

wave function collapse其實上面個實驗都Show到。「可以用儀器影響去解釋」唔代表一定係儀器影響咗佢。
Copenhagen interpretation只係其中一個interpretation,仲有其他interpretation例如多世界詮釋。你覺得儀器影響咗結果,但係我可以話佢分裂咗做平行宇宙,一樣解得通,但係Copenhagen應該係最主流,除咗"I dont know"之外
唔係變左useless energy 咩除非universe 之外有energy loss 姐
唔係既話唔係closed system 黎架咩
吓點推翻
佢都係鳩up 話有一舊野叫mass 既東東
而你想move 佢就要apply force
acceleration就係你除出黎既product
點解雀仔企係電纜 電唔死?
我地成日講既電死係因為電壓定電流 ?

利申:Phys 交返哂俾中學阿Sir , 容許我問d 簡單d 同以上問題我一直搞唔清 thx
因為 Potential Difference (voltage) = Current x Resistance
佢企係條電纜上面
但係佢無Connect 去一個低potential 既 object(例如地下)
咁個current 就會係0
電死人係電流
點睇M理論? 會唔會做到大統一理論?
咁你當佢已經被推翻咗啦
newtonian mechanics只可以準確描述較慢(eg.車、飛機、麥巴比)同較大(eg.人、黃豆)嘅嘢
快到接近光速要用相對論、細到電子咁就要用QM
因為atmospheric 既conductivity?佢個potential 夠高就會有arching 電瓜你?
fusion係

fission唔再係講binding force
佢嘅energy release係嚟自唔見咗嘅mass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞