大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
唔係
離心力存在於非慣性參考系
In mathematics, a total or linear order is a partial order in which any two elements are comparable.

所以可以define temperature 係 real number?
即係點
有無睇過此教授著作,例如:

乜野係撓場?信唔信特異功能?
Assume Bro 用0.9999..c 去推個個塊板 而assume個Bro 同個pivot point 既distance 係 b
當個pressure wave 傳到去另一邊同樣position (distance = 2b)既時候 佢無可能再向右propagate 因為當 distance from the pivot point to RHS >b 既時候係呢個material point take 既energy 就會係infinite 所以pressure wave 永遠唔會propagate 到去 You 到
即係咁
後來應臺灣國家科學委員會主委陳履安等人的邀請轉入氣功、[size=6][b][red]特異功能[/red][/b][/size=6]方面的研究,而使其學術地位充滿爭議性。

你覺得呢

即係話條pole 一定會係中間斷撚左
所以YOU 永遠都唔會experience 任何force
PV = nRT 呢條數式中 V 係指 volume of gas
但有陣時點解可以係 volume of container ?
因為你唔會realistically contain 到一個ideal gas without container
所以 V_container = V_gas
除非你屎忽痕用magnetic field 去restrict 個gas
我有一個並非正統但會易明啲嘅講法:
我們日常的量度(三維,四維)都好,都是由光的特性構成,例如時間:光行卅萬公里就是一秒。當有一個物體高速移動時,我們會見到佢啲光行咗三十萬公里時,喺物體上嘅時間就不足卅萬公里,所以一足一秒,它的時間慢了。
其他如長度,方向亦一樣。喺一個扭曲空間入面嘅人,佢唔會見到自己嘅空間扭曲,而係其他人扭曲。
一秒定義唔係用光
點解你唔直接用光鐘講。
科學家觀察左宇宙唔係曲面
而家好多寶石都係人做。
係飛船度是一個座標空間,你以5m/s 跑,但係另一個相對座標,你嘅時間會變得好慢甚至停止,所以你唔會快過光速。
我唔係讀physic 未聽過光鐘呢個term。
Can’t you read the last sentence, especially the clause inside bracket?
呢個係4D 既structure universe(x,y,z,t) project 成3D at universe(t=some time)
明未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞