大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
其實uncertainty principle唔係講緊wave function collapse 係講緊non-commuting observables唔可以同時作為個state既quantum number
成個po最吸引就係樓主 北野望 呢個名
UG SM其實教得好差 唔代表全部 但至少我見過既textbook同course都係 又要就啲人唔識QM 好多野都好handwavy 會認真思考derivation個啲人會好辛苦

Advanced UG QM反而對呢類人好啲
Joule–Thomson effect

同出口大細有關,唔知放濕屁時屎眼會唔會都係大d,詳情請google
唔明
有無visualisation
the distance of light travelled in the atmosphere
-> d is proportional to the "redness"
energy level
一粒particle 只會受到一粒discrete photon 既excitement
????唔明
每次excite 左佢就會release electron架啦
點會consecutive
陀螺效應即係gyro啦
你講得出,我諗你知佢係基於
angular momentum (L)守恆

但L守唔係靠阻止架車翻側
而係將翻側嘅motion
轉化做前轆嘅扭動

至於點解L守恆會導致呢樣野
最淺白嘅演繹就係
一個旋轉緊嘅野
受到嘅力會喺旋轉90度之後先見效

當前轆被扭動
caster angle會將佢扭返中間

因為friction喺轉軸後面
所以會有torque扭正佢

總結就係
所謂「平衡」就係要將翻側motion化解
—> weight令車身翻側
—> gyro effect將翻側轉做扭軚
—> caster將扭軚修正
—> 乜事都冇發生過

我諗minute physics會有說服力過我
https://youtu.be/oZAc5t2lkvo

另外,你最後嗰句
力同慣性點比較大細?
兩樣野都唔同nature
唔係「力要大過慣性先會改變」
係「如果慣性大,就會改變得慢啲」
即係如果時間夠長,架車最後都會瞓低
要思考點先可以要兩粒photons同時撞一粒粒子?時間跨度幾長?
宇宙有最短時間單位Planck time, 就算光子激發都唔係連續
假如a係地球生活
而b係另一個好遠既k星系生活

k星系每秒鐘以超過光速既時間遠離地球

假設一開始ab兩人年齡一樣
咁過左一段時間之後
a同b年齡會係一樣定係有一個後生d?
重點係邊個經歷咗加減速呢個動作
你可以上YouTube睇下twins paradox
我記得宇宙膨脹速度係光速3倍有多,sorry無source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞