大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
係睇唔到,所以睇到嗰part叫observable universe
唔識嗰啲我唔逐個quote啦
等高手入嚟解答
歲差運動會唔會對星座有影響
另外會唔會改變四季長短或分佈 謝謝

btw我鐘意北野望
最原始嘅force,或者應該話interaction有四種。呢四種interaction都由一啲粒子去傳遞,例如光就係photons。
strong interactions同weak interactions主要影響原子,正常情況下體驗唔到。
另外兩種就係電磁力同重力,如果你話電子點解會圍住原子核轉,咁主要關電磁力事。
下面呢張圖就集大成咁講咗物質同力係點嚟
想問埋大家咩時候用lagrangian L=T-V 好過newtoian?
既然相信宇宙大爆炸論,一開始嘅奇異點不就是中心嗎?宇宙不斷膨脹,每一個膨脹嘅方向嘅相反,不就是指去同一個中心點嗎?
歲差影響自轉軸,我諗黃道睇到嘅星座應該一樣,但係睇到嘅月份會唔同咗,同時四季嘅月份應該都會唔同。而四季長短主要受傾角影響,分別唔會太大。

lagrangian physics等其他師兄答,我grad咗太耐唔記得
屌空氣?
老實講我都無咩點見過呢隻字
假設賽道係五連髮夾彎或者星形賽道
有咩方法可以計算到車輛轉彎/漂移最佳入彎角度、車速/減速
最理想情況為行得最短距離、保持最高車速
地球究竟係實心定係空心
如果係空心嘅話入面嘅G field 會係點行
點解碌鳩可以反地心吸力升起
單車唔行嗰陣,只係一個兩點掂地嘅物件,
只要輕微傾斜,就會因為引力而更加傾斜,
直到你仆街為止

如果行緊嗰陣傾斜,前轆會扭向傾斜嗰邊 [1],
既然前轆扭咗,架車就會向傾斜嗰邊轉彎啦

而轉彎嗰陣,轆底會受到地面摩擦力嚟做轉彎嘅向心力。而個摩擦力同架車嘅weight係旋向相反嘅moment,只要佢地balance到架車就唔會跌

另外,轉彎嗰陣,前轆會傾向回直返中間 [2]。
所以簡單啲講,「行緊嘅」單車係有自我修正傾向,本身係一個mechanically stable system

(mechanically unstable system可以想像下你單手捧住一碟水,只要稍為斜咗,啲水就會湧過去令隻碟再斜啲。再睇返第一段,「唔行嘅」單車都係unstable)

[1] gyroscopic precession(原本沿x軸旋轉緊嘅野,當佢承受沿y軸旋轉嘅moment,結果會獲得沿z軸旋轉嘅傾向)

[2] caster angle (同揸車軚盤識回直類似設計)

利申 工程狗
得呢個問題知講緊咩
因為big bang係成個空間都擴張,對每個星系嚟講佢哋都覺得自己係宇宙中心,就好似上面吹氣球一樣。
以地球為例,大部分星系都係遠離緊地球,但係唔代表地球就係宇宙中心。
呢度有圖解釋
http://www.astro.ucla.edu/~wright/nocenter.html
慣性
架車行緊80km/h你個人都行緊80km/h
The common view is that this self-steering is caused by gyroscopic precession of the front wheel, or by the wheel contact trailing like a caster behind the steer axis. We show that neither effect is necessary for self-stability.

A Bicycle Can Be Self-Stable Without Gyroscopic or Caster Effects
https://science.sciencemag.org/content/332/6027/339
無印象
我thermodynamics好差,淨係記得Boltzmann's formula
我意思係,gyroscopic prescession造成前轆會扭
,而前轆扭 架車就會修正

而呢段嘅意思係,啲人誤以為個轆轉,佢嘅gyroscopic precession直接造成單車平衡
實心
空心嘅話啲density match唔到
同埋地球磁場來自發電機效應,所以中間要有一個molten outer core先造到個current
如果空心嘅話中間會無重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞