大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
我都明白,不過果陣我都儘量睇,我讀chem, 主要其實都係thermodynamics 同少少quantum姐。

但講真,我覺得係有趣ge.
果陣phy chem, org chem, inorg同 an chem. 我覺得phy chem係最好玩

我覺得研究呢堆野的人真心勁,我呢d普通人,大約睇下人地有咩成果就算
教我QM個prof都係咁
你講個prof唔會係姓梁掛
唔同媒介下的光速係唔同。
有d媒介下光速係可以慢過其他物體的速度。
例如,Cherenkov radiation就係嚮水入面,光速慢過charged particles所以有一類似 “光學音爆” 的現象,造成見到藍光的現象。
太耐,呢個真係唔記得。
我果陣嚮UST physics faculty讀呢個course
p. w. leung
似係講佢

都似係同一個人,佢真係教得幾用心。
課堂間重間唔中會講下以前d科學家趣事
https://www.youtube.com/watch?v=yCsgoLc_fzI

呢個professor輸左$10000USD比個youtuber
點解人地有晒實驗證明, 佢都咁有自信覺得人地錯?
如果你有數底睇教科書好啲,揾個你有興趣嘅 topic, cosmology, supernova, stellar evolution etc, 揾本相關嘅科普書然後再睇教科書
咁non inertial frame呢
interesting
佢覺得唔夠measurement啫, 得一次, 如果做3幾次都係, 佢應該會信
光一秒內可以環繞地球7次半
地球上任何兩點唔存在光一秒內去唔到的距離
3x10^8m大概係月球咁遠
1. 點解光速極限限制咗喺30萬km/s

2. 點解具有質量既物體要達到光速需要無限能量?冇靜止質量既光能達致光速,咁理論上超光速即係需要負質量?

3. 時間停止(所有粒子原子唔再流動)係咪以 「只有喺絕對零度下 物質先唔會有能量(溫度),而絕對零度無可能達到」就可以解釋無法做到?
光係水速度會慢過空氣
咁係水底睇野係咪會變色?
多謝ken chan 天王拎左A
唔會
wavelength短咗
frequency冇變
你non inertial frame 咪即係有另一個 inertial fram observe 緊呢個changing 既frame 囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞