大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
光速者嘅時間會比靜止者慢
佢跑咗5分鐘但係靜止者時間可能已經過咗1個鐘
好難用文字講清楚,你Google time dilation睇下
張圖有啲fake
Grand Unified Theory打後嗰啲係預計會有但係未建立到嘅理論
點定義wave
冇補習考到A
多謝phy teacher(人生最聰明既一年)
有冇人講下solid state physics?
其實第二點點解 longitudinal wave 算唔算有傳介質

quatum wave function 又點符合呢d條件

正常嚟講solid係pack得最實, 之後係liquid, 最後係gas
當溫度上升, molecules會郁得愈來愈快, 當克服咗molecules之間嘅力時, 佢就會變另一個形態, eg.冰變水
但係壓力就相反, 高壓會令到佢地pack返實, 無咁易變上去
平衡哂兩個因素之後就會有你講嘅情況出現
我覺得solid state physics有趣過d particle physics/M theory,至少日常生活感受到先,同埋將物理reduce到最細既particle同埋一條equation,都係解釋唔到macroscopic野
點解高壓會將冰變水?
點解低壓冰會skip左變水直接變蒸氣?

Google咗一陣好似無人解過

最多都係用Landau theory講critical point
d*F = J
support 樓主
折射令你每次只可以睇到個d半圓柱下面圖案既唔同部分
好似係純粹當係mathematical tools咁睇
想問樣野好耐 究竟點解光速係最快
有咩證據
常見證據我見過係話如果快過光速就會時間倒流 因為會首先見到光都未傳到ge野
仲有冇其他證據?
想問樣野好耐 究竟點解光速係最快
有咩證據

常見證據我見過係話如果快過光速就會時間倒流 因為會首先見到光都未傳到ge野
仲有冇其他證據?

michelson morley experiment
https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1501/1501.06981.pdf
揾到份嘢講點解冰加壓會變水,內容比較偏chem嗰邊,我試下講下我點睇,有chem巴幫手睇下最好
當加壓時OH bond compress, O同H之間距離減少, intramolecular hydrogen bond嘅距離增加, 強度減少, 所以melting point會降低

至於點解會昇華, 我都無一個肯定嘅答案, 我嘅理解係喺嗰個situation下佢唔可以以liquid存在, 如果有巴打熟materials可以補充下

https://www.youtube.com/watch?v=f8DQSM-b2cc
有冇睇呢位prof
“they refuse to decode difficult sensory input” has to be the most elegant way to call someone stupid.
不如討論下佢啲片
好過自己鳩UP啲問題
每次一講QM就覺得好奇妙
而有人叫我解釋我都會話自己太廢解釋唔到
一係信一係自己睇
神秘撚都成日講暗能量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞