大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
係 你啱
https://physics.stackexchange.com/questions/259759/conservation-of-energy-vs-expansion-of-space
But 我見呢個 answer係話Hamilton 同 conservation of energy 係 locality 而total energy of the expanding universe (a(t)^3 dependent) 係0?我聽日同我個astrophysics professor 8下先
𝐸=𝑀𝑐2+Γ𝑎+Λ𝑐2𝜅𝑎3−3𝜅𝑎˙2𝑎−𝐾𝑎=0
雖然我覺得個answer 最大問題係點解Dark energy 會係volume dependent同埋佢點樣同normal matter (radiation energy loss due to red shift) interact in a manner that it achieve a balance
簡單講就係距離比你同地心更遠嘅地球外殻唔會向你施加淨力,如果喺地球正中心掘就會係無重狀態

Shell_theorem
如果prove到牛頓定律係錯成個physics係咪就會推翻晒?
咁你當佢已經被推翻咗啦
newtonian mechanics只可以準確描述較慢(eg.車、飛機、麥巴比)同較大(eg.人、黃豆)嘅嘢
快到接近光速要用相對論、細到電子咁就要用QM

咁Fission係咩力對抗binding force?

同埋fusion嘅energy release都係嚟自唔見咗嘅mass
咁點解Fusion又可以講binding force

Fusion 係當個粒particle reach critical temperature 既時候透過quntum tunnelling 令到個 distance between 2 particle < d(crit)
<-呢個就係同bonding energy 有關

而nuclear fission 係透過加proton 令到個particle 唔stable從而引發nuclear decay breaking the bond
現今科技可以製造寶石?
咁Fission係咩力對抗binding force
現實唔係佢呢個咁簡單嘅detector
我見過可以detect一個proton穿過邊個slit嘅實驗 全部都係好煩 用polarization又好 用半透鏡又好 最後其實係正常解到點解冇interference
因為個detector嘅setup影響咗啲proton 所以結果改變咗
但而家個個都話observation leads the wave function collapse 條片仲話解到可以拎到Nobel prize
我真係唔撚明
nucleon入面嚟講,痴埋係靠strong interaction, 彈開係因為EM interaction
應該係
即係我地個世界係虛擬?
可唔可以講多少少
點解Fission會有一種力可以大過強力
relative speed
電磁力,protrons之間正正相斥,所以愈多protrons就愈唔穩定
利申無追上面講咩,以波論波only
sor原來我一直調轉咗嚟講

fusion係mass轉咗做energy

fission先係分裂過程release energy
唔關mass defect事

fission純粹係因為nucleus太大粒
開始唔夠力hold住
當有particle大力撞擊佢 佢就會分裂
分裂成幾粒細嘅nuclei之後
本身proton repulsion嘅PE放走咗

利申工程撚
nuclear phy得中學雞程度
其實左同中應該係一樣?印象中只係stoke theorem轉一轉,右邊就唔識了,我ee major的

我諗應該fusion同fission都關Binding Energy事
Binding Energy係指拆開一個Nucleon需要嘅能量,同時亦係組合一個Nucleon放出嘅能量。
無論左去右定右去左都會放Energy,直到變成鐵。

我睇緊呢條片講得幾好,不過印式英文有啲聽唔明
https://www.youtube.com/watch?v=BYRz_9wvJzA
我背景同你一樣
所以我幾肯定你concept唔太啱

//fission先係分裂過程release energy
唔關mass defect事//
如果唔關mass defect事
咁release出嚟嘅energy來自邊度?
Proton之間嘅Electric Potential Energy夠咩?

//當有particle大力撞擊佢 佢就會分裂
分裂成幾粒細嘅nuclei之後
本身proton repulsion嘅PE放走咗//
但係我記得加neutron嘅目的唔係撞擊佢
而係改變佢嘅Mass number
從而改變Physical Property (加強Radioactivity)
最後更易Fission
睇印度佬條片
強烈推薦,除咗口音之外無嘢輸
https://www.youtube.com/watch?v=BYRz_9wvJzA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞