大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
我都記得呢句
好似係時間簡史定唔知邊本書入面講
其實霍金啲科普書都算易入口,如果咁都嫌真係無野好講
其實有心就夠做
好多科普書甚至youtube片啲maths都係加減乘除level
佢哋話喺打開個盒之前隻貓既生又死,仲唔係打破矛盾律
點解唔可以直接 飛船速度加我跑步速度
喺宇宙邊緣嗰啲星球係咪可以見到半邊天空係冇星星㗎?
唔洗智障人士
以前補習, 好多時係"唔明對方唔明乜野"
其實究竟measurement problem係solve左未?
但以前我讀大學果陣,睇physics書都有一個好大的問題。
就係佢d公式會無啦啦彈出來,然後唔比proof,或者同你講係練習,但係又永遠冇答案

或者,可能有條differential equation,一野同你講個solution係咁咁咁。然後只係可能話"this is a well known form of differential equation with a solution of乜乜乜"。
但上網都係搵唔到點解可以咁嘔到個solution出來

我就本身讀chem,其實果陣大學己經好好,有d maths course比我地上下,但係上完,都係睇唔明d書up乜
你講得啱
我個講法係一般論,但水算係個special case
佢結冰嘅時候反而pack得鬆咗,所以冰密度較低,會浮喺水上面
相反加壓嘅時候會變返水
唔可以。
因為靠近光速物體的相對速度,唔係好似classical mechanic 咁加埋佢就算。要用velocity additional formula,而基本上果條formula係唔會容許物體超過光速。

我記得只有massless particles 先可以達到光速。
我嗰陣啲proof係上堂做
prof仲話呢個proof一生人做一次就夠
咁變左睇果d,只可以信佢。
咁都唔係話真係唔信,但有時唔知條野點來,一路睇落去,會有少少迷失。
不過我果陣都儘量去理解,的確果陣我地要讀phy chem.,咁一定有d 基本quantum野。我見好多人都未開始上堂,己經認定一定唔會學得識﹐然後第一堂就嚮度瞓。
實際上個prof.其實解得幾清楚
呀,動物傳心師咪係囉。
quantum entanglement可以吹到去做動物傳心,又有人真係信。
話時話,果陣我因為個課程要求,我都要take d physics course.....
咁我就take 左科叫modern physics。講relativity同quantum....
個prof.本身好似做optics,本地prof.來。

佢個樣,真係成個智慧老人咁款,講野果陣,成個格好似小說入面d智者咁。佢真係大學時期影嚮我最深的prof.之一,佢講relativity真係講得好好,雖然我之後冇行學術路,但係上過佢堂,真係對成個時空理解有改變。
勾起我對呢類topic的興趣,依家間唔中,工餘時間我都會上youtube睇下人地講下relativity同quantum

熟口熟面
係唔係光速有快有慢,不過儀器測出黎都係光速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞