大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
entropy
只要achieve到negative entropy 就可以時間倒流
外星人就係因為識呢樣野所以人類先observe唔到佢
細思極恐
咁喺高壓情況下,兵變水嗰陣吸熱會唔會比低壓嗰時犀利左?
Speed of light 係上限只不過係因為個 lim x->inf

佢describe 既係transfer of information 係flat space time 下唔可以快過speed of light 因為佢就係 information transfer 既 speed
但係exceeding speed of light can be achieved by the curvature of space time [1]

[1] Alcubierre, M. (1994). The warp drive: hyper-fast travel within general relativity. Classical and Quantum Gravity, 11(5), L73.
點睇有人話 地球係平地球係平 地球係球體嘅機會係0?
information係任何可以畀你推導到未來走向嘅可觀測到嘅嘢,例如你知道兩個粒子當下嘅速度同位置就知道係未來會唔會相撞
咩係光速不變
information嘅傳送可以直接透過觀測事件本身或者你寫紙仔畀我知有咩發生緊都得,傳送可以慢過光速但唔可以快過光速,因為冇作用力可以超過光速傳播,event horizon裡面嘅係外面係觀測唔到,所以event horizon裡面發生啲咩我地唔會知,亦都唔會影響到我地
取決於佢想要個「解釋」係指why定係how

前者而家既QM的確係比唔到答案 QM係一堆postulate既consequence 而且好符合實驗結果

後者完全可以解釋得好清楚 但如果佢冇數底既話你都解唔到啲咩 最後又係流於大多數科普書個種oversimplification
新手想自學天文物理,有無好書推介?
利申 : 得 AL Phy 知識 + UG Year 3 Maths 程度
加壓會令到change phase時所需要嘅能量低咗
下面解釋得幾好, 入面有埋圖, 佢係用水變蒸汽做例子
https://www.quora.com/What-is-the-relationship-between-pressure-and-the-latent-heat-of-vaporization-of-water
我都想知
我淨係讀過一個course仲要無買書
有無cosmology同planetary science嘅推薦
係there exist a constant speed
用speed of light呢個term純粹係比個名呢個 constant speed啫,因為個陣淨係個道光係行呢個速度所以咪用呢個名
睇 Introduction to Cosmology lecture video
YouTube 有好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞