大家有無咩關於physics嘅問題但又無地方問

610 回覆
68 Like 5 Dislike
砂紙磨龜頭
單純講緊given initial value 同fixed period of time 就算係chaotic都好 都可以無限精度逼近個solution...
無入黎兩日 可唔可以update下邊啲飛得 應該由邊到開始加入返討論
所以讀GR 個陣睇極都唔明
要咩tangent space ........
光速前進既物體佢地既時間係咪靜止?
2想補充返 SR既有效範圍唔包超光速
純代式係imaginary mass不過就係純代式囉
SR applies below c does not imply SR applies above c
光速者嘅角度嚟講無變,一分鐘都係一分鐘。
但係同靜止者相比佢嘅時間係慢咗。
可以睇下呢條片講twin paradox
https://www.youtube.com/watch?v=h8GqaAp3cGs&ab_channel=TED-Ed
咁深利伸非理科仔

1. 諗落個問題應該無咩意義
例如cpu 跑分每次都係一個分數,係因為佢既材料極限限死咗佢既頻率,而cpu後面有一個設計者去set呢個速度出黎
所以光呢種材料係who/what去set做呢種極限,應該無解?

2. 有道理,mass要imaginary number 想像唔到現實世界點做出黎應該得數學解?

3. 淨係聽過uncertainty principle,真係好科學講過
咁時間停止有冇可能?有冇辦法唔使太長太複雜咁反駁?
咁對於觀察者而言
光速運行緊既物體既時間係咪靜止?
可以咁講嘅
Schrodinger‘s 係咪可以理解做
打開個盒會對結果做成影響
換言之要得到盒入面真正既情況 就唔可以打開個盒
唔打開個盒又無法觀察
兩樣野contradict
所以索性唔去觀察 貓死左同貓無死都當係真既result?
應該追唔到 3x 光 速 膨脹
唔係
宇宙係平唔係球形,個demonstration係講點膨脹only
Schrödinger's cat其實係將量子力學宏觀化嘅例子
如果我地唔觀察,隻貓就會處於半生半死嘅疊加態(superposition )
但係當我地打開個盒佢就會collapse去生或者死
主要係用嚟演繹量子力學某啲唔合理嘅地方,無真正嘅答案
唔係波長短,頻率就會高咩?
要令到咁多star圍住佢轉,中間舊野一定要好重,所以普遍認為星系中央都有個super massive blackhole.
佢中間光我諗係因為有較多同密嘅massive star,呢個唔太sure
呢個係速度不變下先係咁
光進入密度較高嘅媒介wavelength會短咗,同時會出現折射(Refraction)
https://en.wikipedia.org/wiki/Refraction
你唔observe之前 佢既唔係生亦唔係死 而係處於一個superposition
當你以光速向前行係咪睇唔到後面既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞