其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
邊個同你講係for慳錢係想食得健康啲ok?唔想成日食出面啲嘢搞壞身體
逐點講:
1)帶飯唔洗出去同人迫lunch
2)前一晚煮多少少已經夠帶,時間無多到
3)新鮮豬肉買多5蚊已經好大份,成本好平

重點出街食啲食物來源不明,油又平價油
自己食開靚料靚油,帶飯又健康
講中晒重點

慳個千幾蚊, 同朋友食少兩三餐飯都夠啦
平時少D消費
食得多隔夜飯對身體都唔好
樓上話出街食個班是咪平時係屋企食飯多
餐餐都出街食真係會食到厭
以前帶 依家冇帶
唔想食隔夜餸
家陣外賣自取都係40蚊左右
一個月都係一千有找
煤氣 電 水 唔駛錢?
食過 = 琴晚已經食過1次
例句 : 琴晚已經食左次蒸肉餅,第2日lunch又要食多次
街飯每日返工都食的話幾好食都搞唔掂啦
講到自己好識食咁
然後現實又係一個低收入垃圾
自己都食垃圾時走去笑人食垃圾
我日日去超市買生果當lunch食,點樣哂好多時間係準備帶飯慳咗嘅錢可以買其他嘢,又或者用嚟月供一筆先借咗嘅錢,進行投資。慳咗嘅錢同時間點計都有用處
樓主會唔會開個午餐版
好彩公司包lunch

一開始係慳錢 帶慣左就係習慣黎
間唔中要行出去食飯又熱又焗行兩輪番黎成身汗
帶飯食完即刻訓覺/打機 就算唔計出面食飯貴/難食
我一樣寧願帶波仔都唔行出去食飯
其實真係慳唔到好多

又要煮多飯煮多餸

除非你真係返 港島同數碼港嗰啲 冇得揀平嘢,
第4真係感同身受
一冇飯帶就死拉你出去食
唔出又係咁問點解
唔通話唔想連食飯都要聽你9up咩

但家用包埋
呢個post 真係見到哂連登仔啲特質

比家用所以要用盡佢,帶飯,係屋企可能用盡水電煤。我深信呢班連登仔一搬出去就連一蚊家用都唔會比屋企,唔知仲以為係住緊Apartment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞