其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
夜晚臨訓前煮定個麵,早餐倒d熱水落去,慳41x26=1040
晏就帶飯,一個月帶20日左右,45x20=900
一個月慳2000蚊
帶飯係費事要去餐廳嘟個乜鳩出含同寫紙仔
買外賣返office 又係一樣坐埋自己位食
見你要靠踩人帶飯先有優越感真係好可憐
你自己屋企食開屎, 就唔好當人地屋企食開屎啦

你呢D下下靠老母痴住家飯
自己唔識煮梗係日日食埋一樣既野啦
叫外賣/帶飯就唔好咁多要求啦
成日講要排隊果d人到底係邊到返工同有冇出街食過飯
香港地咁撚多餐廳, 就算我以前係觀塘呢d出名多打工仔返工既地區做野都冇試過係四圍都full晒要排隊等開飯
依家邊區仲有$50一個lunch
真 同人迫食飯真係煩
多謝解答
其實係懶得出去食 食完飯仲有時間訓下
有d 同事自己帶電煲係位到煮麵呢d 就真係最慳啦
中環 近landmark 一個鐘食飯時間
啲同事好中意食貴嘢
下下都百幾起跳
一個星期同佢哋出去食一兩次算
仲要時間都係錢黎 你煮唔使時間咩 食完洗唔使時間咩 本身拎多舊野出街又煩 返屋企又要拎黎拎去 咁先省得個一千幾百
我出去開心開心食個飯食完就拍拍屁股走人 有多時間又玩下電話休息下 你就走去洗野 我比多少少錢開開心心算
煮都算啦仲要洗
真係屌你老味呀
對。慳黎去叫雞,好爽
睇吓係自己煮定屋企煮
仲要睇吓屋企有幾多人
係, 我係垃圾, 食個lunch都要應酬同事
生活好撚可悲
唔似得你咁撚獨立自己應付生活, 份人又孤高清靜識得享受生活
未必真係慳到好多錢

我帶飯會買靚啲既材料,對自己好啲,一餐廿幾蚊真係有廿蚊用係食材度

最主要係自己煮少油少鹽,即刻瘦得勁快
有帶飯嗰班都係夾返屋企剩餸。
帶得飯多數都屋企老母煮好
食屋企咪係囉
所謂既帶飯慳錢都將d cost shift返俾屋企人
自己整咪慳得少少
大家樂都仲有40幾蚊嗰啲揀掛?
慳到時間
唔洗出去曬住咁迫
叮完食完即刻訓教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞