其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
出去食 我多數$40-60

帶飯係因為我老母啲排骨好好味
帶飯係慳錢同健康D,但始終抵受唔到茶記餐後杯凍檸茶😋

如果連小小享受都做唔到,人生實在太苦了
無撚錯
特別港女西餐 明水尻港女
事實係自己煮但唔識揀煮咩同用勁多調味咪又係唔健康
出街食識得揀一樣可以好健康
自己煮優勝既其實係得衛生
40蚊一餐仲要兩個人分 唔方係好食
你係上位就唔會帶飯啦
急凍平過新鮮牛肉
切片炒菜
果d 唔死都冇用 唔計人
係出街食飯啲料cheap過閪
你估普通餐廳啲嘢又好新鮮咩?大把隔夜餸賣唔去照留返聽日賣
香港人出名垃圾肚
個廚房唔係污糟到仆街都唔會肚屙
有間新既蛋糕鋪
d蛋糕放雪櫃放3日 期間係咁開開閂閂 又無帶手套整櫃
都可以無人食到出事
你就知香港人適應能力有幾強
呢度啲人討論好痴線

你鍾意帶飯咪帶囉,我鍾意出去食你有鳩得我姐
你有你去張枱食,我有我出去散下步同同事朋友食

唔駛同我講到你帶飯慳好多錢食得好健康慳埋慳埋過退休喎同老母一齊住食老母煮既飯好失禮咩
其實而家都幾難搵到40蚊一餐

我之前黃竹坑果邊 架工廠茶檔 擺明行平價飯堂路線都50蚊連野飲起跳
應該咁講,唔係純粹為左慳個d錢而帶
又有阿媽煮埋方便
就係恰你班返工人冇乜選擇
旺區反而有平,灣仔2餸飯40蚊有找
去叫印狗帶飯囉
除非你好熱衷煮飯 否則你只會做多樣野
當然你話你屋企有工人/老母準備既就唔同講法

每個月比多$1300 但你可以有更多休息時間/空閑時間去做自己想做既野
當然你話係hea左佢就算啦 但用呢d時間去睇多本書去增值一樣得
根本唔關$1300蚊儲一年既事 而係你自己時間分配既問題

打工仔最缺乏係精神 你咪自己諗下用$1300個月去換取你唔駛自己煮自己洗既時間值唔值囉

識唔少人出黎做野都係得閒死唔得閒病
你覺得佢會想多$1300定自己煮飯帶飯?

都未計你個$1300係未扣煮飯成本
陰公囉
你啲思想同印度佬一樣
帶飯最主要係附近冇淡好食,屋企飯又中上者
如果要慳既早午晚食方包都得,唔駛帶飯咁麻煩
咪解釋下點印度佬囉

從來世界係睇你點取捨
你覺得一個月多$1300重要咪揀囉 無人迫你跟

大把人用錢換精神換時間 佢地又有問題?
二餸飯三餸飯無食過咁濟 覺得好難食
食碗麵算數
個前設係窮人,即係無乜多餘錢剩啦
咁$1300*12=$$15600
你拎去食咗佢,而呢個唔係必須支出,係你選擇消費咗呢萬五蚊
跟住你竟然覺得洗萬5蚊就等於投資自己
咁回報咗啲乜??

你咪google下啲印度佬,窮到電都無,都夾硬要買部電視機擺喺度做裝飾品。
佢都覺得自己係上流咗,增值咗架
咁部電視機幫印度佬賺到錢?
定佢拎呢萬五蚊去學一門手藝?
你多咗時間,咪拎嚟上連登自學,你進修唔洗錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞