其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
其實係慳時間
提早10分鐘叮飯
人地仲等緊位果陣我已經差唔多食完
Lunch時間可以做其他野
帶飯唔止慳到錢 仲慳到出去等位既時間 食完鍾意訓覺又得 睇片又得 呢年零自己玩到買個電飯煲仔自己煮新鮮飯或者麵
勁多巴打話叫阿媽煮 可以慳錢 笑咗
痴阿媽係慳自己 洗人哋
有人特登煮就帶 要食隔夜飯就不了
其實你都幾撚自卑下
你個人有料夠charm洗撚出去食飯social咩
自然有人埋你身啦
出過去做野未?
叮出嚟總係無咁好味 話知佢燒肉叉燒都係咁
好過一千幾百出去食頹飯
你好撚kam
你係咪見識太少?
要透過呢啲嘢黎拎優越感
真心覺得你好撚唔掂
其實似條狗
就算無未同同事夾返部 用下個腦做人會輕鬆啲
帶飯可以控制到食材 減下肥
但要煮真係好辛苦
所以都係出去食算
之前份工工無定所、八九成返工時間都係港九新界公司啲site周圍走,帶條鐵咩(某啲老屎忽同事同個別site嘅駐site大佬熟絡,可以借雪櫃微波爐嚟用、又或者佢地咁啱嗰日返佢地住嗰區嘅site除外

不過而家呢份都唔係好得多,自己而家坐緊個位係臨時坐住先嘅屈蛇位,擺部laptop都有啲忟水,喺自己檯頭食飯有啲麻煩
再者,自己dept個pantry都係喺係senior/膊頭有花同事坐嗰間office裡面,嗰間房仲要係喺我坐嗰間房再上多兩層樓
你個立場係覺得帶飯慳到錢定慳唔到錢先

番工的話,午飯用$100 食已經算好多選擇啦,又唔係約條女出街食果啲
返左十年工既我覺得你似無返工出過街食飯多啲⋯返工地帶觀塘 中環 灣仔多數都排到仆街
如果收入中低層 仲唔帶飯 真係儲唔到錢
返26日先搵得呢個數真係要反省下
帶飯係唔想熱辣辣仲行出街搵餐廳
仲要食完就比人趕
大快活外賣自取
煮得到自己岩食嘅就係,突然想食個咖喱牛腩,自己煮個成本又高又未必出面咁好食,仲要炆足幾個鐘
跟住日日出去食牛餐肉
牛逼死了
跟本係用時間換錢
就算當你買餸買埋D料
煮又要時間
洗又要時間
除非你有人又幫你煮又幫你洗碗
lunch食少啲其實對個人都好啲
反正又唔洗體力勞動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞