其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
而家專門做幾餸飯d鋪有d都做得幾好食由細到大都好鍾意食,好似屋企飯咁,但冇咁健康
好過茶記碟頭
雙押
乜嘢都係積少成多㗎啦邊有得話慳一兩樣野就即刻發達㗎唔係咁嘅嘢都要講吓話
我講嘅嘢其實好多鬼仔都有咁做唔算係啲好罕見嘅嘢不過最緊要係恆心囉堅持真係好難。你話男性荷爾蒙甩頭髮其實天生嘅因素多過後天唔使太在意
人哋何嘗唔係話用積返黎嘅時間嚟增值自己,乜野都係積少成多架啦
慳錢同進修自己兩樣野根本冇衝突你講到唔煮飯就會進修多d嘅話咁你上連登做乜你上一上又搵少幾千蚊㗎啦
呢個你要問返佢本人,不過如果佢真係選擇用空餘時間去增值自己,你又吹佢唔漲
帶飯慳唔多
但因為慳錢而帶飯嘅人喺其他生活細節上都會有慳啲嘅態度
樣樣一千幾百加埋就慳多好多
但你早晚都帶唔到 帶午飯只係省午飯錢
我冇帶飯 首先唔想拎 其次老母對理料係零興趣
我樓下多餸連飲3x蚊 我粗粗地咁計 一星期當佢二百
一個月一千唔洗 我唔覺慳得幾多 最少我連洗都慳返

老實啲 同老婆/女朋友出街食飯食好啲呀 都貴過我一星期飯錢
我同老公都日日返工
我放6點
6:45返到屋企附近啲街市買送
7點開始煮老公8點返黎就一齊食飯
我會煮三人份量既晚餐煮埋第二日我返工既飯盒
買餸錢大概每日一百蚊 我買開新鮮豬牛雞魚搭個菜
米就金鳳 一個月食5公斤唔使一百蚊一包米
即係我個飯盒其實35-40蚊 (大約數)
咁既價錢喺我公司附近只可以買一杯咖啡都未必得
茶餐廳煮啲頹飯仲難食過我煮嗰啲都要五十蚊
啲料肯定唔係新鮮
重點係我受唔到出面啲味精 我味精敏感
健康飯盒長久落去都慳咗好多可能要睇醫生既錢
帶飯都比連登仔批鬥
有咩連登仔唔批鬥
上面已經係度深入探討緊帶飯慳錢定少上連登搵錢
成日覺得帶飯食啲人好撚寒酸
慳極都係1千蚊左右
都唔知慳左D乜
我就係個個星期日都留個下晝煮兩日餸帶飯
有冇帶飯巴絲有靚飯盒推介
成日覺得用個lock&lock 玻璃兜裝好撚柒
我食lunch都係800-1000一個月
點解呢度啲傻仔覺得出面大多數餐廳啲嘢唔係隔夜,我見過啲白飯隔幾日都照賣呀
其實係怕出面食唔健康
帶飯會食豐富啲,其實可以成本貴過出街食
一個人嘅份量
喺百佳一包菜~$10 大約可以食4餐
一份特價豬扒/雞扒 ~$15-$20 可以食三餐
一包2kg台灣米 ~$40 至少可以食一個月
一餐嘅成本大約係$10蚊
當然係花多咗時間煮飯買餸
但我嗰區食個lunch都$50起
我寧願花多啲時間煮飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞