其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
其實自己煮難食過出面好多,又隔夜,又因為微波爐限制佐款式,你話少油少味精乾淨係真既,不過好食就
通常帶親飯嘅人 都唔係自己煮啦
通常都係屋企人幫佢整
順便慳下錢咁解 唔係主因
咁少油少味精已經健康佐好多既,出去要食得健康仲貴,仲要唔知係咪真係健康
我會睇intention 係咩

如果你係想慳自己食阿媽既,ok 既咪慳自己個lunch 錢
講到係整體上都慳既,唔該你慳啲,你老母餐飯其實唔平,幫個family慳得幾舊水
如果你係為健康既,ok 我贊成既

如果你係話咁樣帶飯係可以慳幾千蚊一個月好有成就感仲要計慳咁6.5% ,咩野慳返兩千蚊拎去投資乜乜柒柒,不如你反思下點解要縮午飯數黎咁慳
我面皮唔夠厚要老母6點起身煮飯比我食,所以我寧願出街食
為左唔想同個藍絲同事食
下 前一晚食晚飯留定咋啵
咁第二日會好難食
諗起以前有個節目
有條女話自己每個月負洗費

因為飯又唔洗買
車錢八達通就屋企人信用卡增值
我自己都係搬左出黎住
有時2公婆夜晚都會煮意粉+帶飯
唔係話慳到好多錢既
2個人買外賣晚飯都係100內攪掂
100蚊拎去買送既話夠食到2-3日了
不過好多時放工番到去 街市都收晒皮
自己又唔係咁中意去超市買菜 又貴又唔好食
其實想講我曾經諗過自己整沙律+即食雞胸(咩春meal 廿蚊件個啲)
因為個期操下身想谷下

但好快放棄咗
因為真係太貴
我指沙律菜
已經未計沙律油之類既成本
為左健康/唔想出街暴曬雨淋而帶飯,可以理解。為左慳錢?不如諗方法開闊自己既經濟收入仲好,單單為慳錢,你會無形間失去好多野
原本出街食都係千幾蚊個月, 帶左飯之後要比多二千蚊家用買餸
平時帶飯都係食琴晚D送
每晚屋企人都會煮多D方便第2日帶飯
其實大鑊飯咁一次過煮足一個禮拜嘅lunch,再用食物盒擺喺雪櫃咁work唔work?(前提當然係你唔介意食足一個禮拜相同嘅嘢)
健康啲先係主要因素
有個肥閪同事日日食雞胸西蘭花話減肥
1日都搵幾皮,點解要​慳
不如諗下點解搵得少,再去改善個問題,而唔係去慳舊錢出黎
依家天口咁熱唔驚食物中毒?
個個星期都有人同我講佢肚痾
返26日嘅工俾狗做
屋企開餐廳 突登整個飯盒比我帶
yes.
一個月先一千幾百
你話健康D 就正確既.
我係為左食完飯有多啲時間可以出去行下先帶飯

Lunch出去食,圍埋唔係講事非就講公事
都唔明有乜好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞