其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
早餐>屋企人煮排骨飯
我食完一定有淨順便帶飯
中午排骨飯
晚餐排骨飯

KEEP左呢個生活5年
1年入面基本300日都係排骨飯 (同一種整法,蒸排骨)

有得食就唔好咁撚多野講

老豆:以前冇野食樹皮都要食
贏細數
輸social
典型老野口吻
唔叫你老豆而家都食樹皮
做咩要食排骨飯咁豪
晚餐都食到嘔, 午餐仲自己煮
你up乜春
帶飯個D唔係成本黎?
咁我又咩特別問題
習慣左

所以我對食冇要求
明將又好 爭鮮又好 直頭係人間美食(真心)
我本身都無諗有咁多依種人
屌你上面仲頭頭是道係度分析唔帶飯慳幾多又話去staycation
屌你帶飯個D飯餸係個天掉落黎
你有冇計個飯盒成本?買多舊肉煮你個飯盒都係錢
錢係慳到不過係其次
最重要係帶飯我有半個鐘可以拎嚟瞓晏覺
自己可以控制到油鹽糖份量&蛋白質蔬菜比例,但因為習慣一次煮一個禮拜,煮嘅仲要多數係急凍/罐頭,唔覺得有幾健康

公司樓下負擔得起嘅得M記同大家樂
試過有次食完un un腳玩電話
隔離位先啱啱買完大家樂狗飯返公司開始食
帶得飯

1 平時都唔慌對食有要求
2 出得街食都唔會捨得食

慳嚟都係有限錢
出去食成日高鹽高油高糖
觀塘如果食普通茶記唔洗排 但都唔洗諗住好食
真係為咗慳錢而帶飯嘅人,除咗帶飯,仲會喺其他方面慳。
利申大洗
最撚好笑係有兩個同事成日話自己帶飯慳錢
但係耐唔耐又嫌老母飯太悶
食完飯用廿幾三十蚊買返杯台飲
叮嘢食點解會唔健康可唔可以解釋吓

啲茶記都係入啲柒個佳寶嘅大陸肉 點樣會比較鮮料 佢寫明泰國無激素雞胸?
你睇唔到之前連登仔comment?
一個月兩千銀拎去投資,到左退休回報知唔知係以咁多?
急凍唔代表唔健康喎
泰國/外國冇激素雞胸 同大陸下欄急凍雞胸即係茶餐廳會訂嗰啲 都係兩個概念黎
一陣陣頹味,有時會隔多日先拎返工食
每日lunch都食前日飯起碼無咁悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞