其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
煮少個飯炒股會賺多d 係連登真係浪費咗你呢d 人材應該去屋村開班
咁慳法個本好細
應該拎份人工去投資,投資完咪大把錢以後唔洗帶飯
依家唔發達,帶40-50年飯會發到達?蝕哂時間值
慳lunch 錢講到要驚為天人先可以慳做咩姐你
1300蚊我唔洗半秒都冇左
要慳婆仔數既人通常時間價值好低
食到咁,個腦仲郁到?
不如死撚左佢算
鬼佬會周末meal prep 晒成個禮拜嘅份量慳錢又健康不過呢度d 人會笑話on9 晒時間不如搵多d 錢
我自己就一半一半
自己帶係因為可能想飯clean啲,減下磅
健身嘅通常都係西蘭花,番薯,糙米飯,雞胸,火雞呢d 配撘唔會貴不過要肯晒時間
慳番你第時用黎睇醫生買藥啲錢
你買餸貴出面餐廳一樣
結果俾差唔多價錢
自己煮可以買日本菜美國/西班牙肉
出街食就強国菜巴西肉

仲有樓上話解凍哂時間
識就梗係早一晚或者朝早放去普通格低溫解凍
點會返到屋企先慢慢等

不過講到尾都係鐘唔鐘意煮啫
做啲唔鐘意做嘅嘢就梗係覺得浪費人生㗎啦

自己煮仲有一樣唔好就係一早要決定食乜
無得話食飯時間先睇心情諗吓嗰刻想食乜
呢個方法最絕
慳錢慳時間好食仲要唔洗自己拎自己諗自己做
最多洗返個盒又可以返埋位做自己嘢
你係健身教練?

利申:經常睇呢啲資料
youtube 睇一條佢push 10條,而家好似gay佬日日睇
連條柒頭torres 個frd daniel 中醫+健身教練都push比我睇

利申2:有KEEP住操,但冇刻意增加負重同飲食限制,唔想男性荷爾蒙高到甩頭髮
而家每日618,weekend cheat day
煮得好唔好食係個人技術問題
中環求其食個沾麵都over150啦
咁緊係煮夜餐順手整埋帶飯個餐啦

夜晚煮多少少咪得,慳勁多

起碼1500蚊

利申:自己煮飯自己帶
邊個叫你食沾麵是但大快樂食未平
奶茶咖啡
你即食雞胸已經貴 20蚊一舊(有冇記錯?)
我自己都有食雞胸同沙律菜
雞胸就去呀布泰圓急凍 好似90蚊1KG(4-5舊)
沙律菜其實有D街市係有得買嫁
好似中上環一帶都有
買20蚊沙律菜番屋企可以食2日
頭1-2日係OK
但愈雪得耐個飯就會愈唔好食
同埋食材就算煮熟左
放太耐都會變壞
轉個頭話唔夠飽
下午茶去食M記??
我帶一餐排骨 阿媽要買$40-50
貴到cls
公司canteen $29包飲品, 味道就差啲,但係應該都衛生,唔會太多味精,
我諗唔到帶飯嘅理由
我帶牛扒
可以去到$80
如果你咁計,慳3-40蚊就可以改善生活水平咁果個直頭係鬼才添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞