其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
返天屯元就出去食啦、30蚊餐有菜肉飲品。

返港島帶飯吧,出去食平平地都70-80,食埋早餐每日100蚊
住歐洲帶飯的確慳唔少
但住香港嗰陣即使同屋企人住我都會喺街食晒三餐
出嚟做嘢耐就真係食厭哂出面啲味精嘢,
放飯得果一個鐘咪又係得茶記西餐大排檔快餐揀,
食一個月乜嘢款色都食勻哂啦,
屋企飯同老母落order就日日食到自己鍾意嘅餸,
想健康啲食雞胸沙律,出去食收6-70蚊,自己煮先廿蚊有找,
證明有飯可以帶係幸福過冇飯帶嘅人
未住,雞胸沙律點樣廿蚊有找
真心求教,全部生菜?
都係個句 好心情無價
誇張講我用幾個鐘製造 處理個飯盒都好過要出街對住個世界嘅戇鳩仔一個鐘
更加唔好講個飯盒只係前一飯煮嘅晚飯
你夜晚唔洗食飯架?
我講唔係望住佢溶啦,係等佢溶呀,等佢溶唔使時間呀,就算浸水都要等啦,等佢淋晒我已經係食緊飯啦,
而家啲冰鮮肉都唔係平好多,一個月慳得個1、2百蚊,我出去食飯真係冇手尾跟,唔使洗唔使煮。係,你可以話一年就幾千蚊,但我寧願出去食好過,除非周圍啲餐廳係7-80蚊一個餐
譚仔救世界
賣一碗蝕一碗
睇你煮乜啦,依家豬牛都貴
買餸除咗菜之外,肉類都越嚟越貴,新鮮豬直頭買唔落手
所以自己煮都唔係特別平,又或者唔係你煮你根本唔知價
見到窮撚打飛機忍唔住笑
有啲員工飯堂嘛又係死人大蝦樂嘅犯亞飲食
除咗堅係平過街外餐廳之外,其他甚麼都不是
講到帶飯唔使成本咁
計埋煮飯買餸時間成本 錢就慳到唔係好多
慳出來都做唔到d咩大事
有人care 有人唔care 無得講

真正慳到係 有多d時間休息
但前題係你唔洗自己洗碗買餸 咁就慳好多時間
叮菜就已經係唔健康
慳個千三蚊 你就努力啲轉工 升職 搵下其他收入啦
帶飯唔係為慳錢,當然我識有d 人係為左慳錢
主要真係健康為主,食得清淡d,
又可以減下肥
我通常都係白灼d 雞肉,加d 芋絲,蕃茄,白灼菜
又或者帶2條粟米中午食算啦
其實唔會慳得幾多

但帶飯比較少鹽少糖少味精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞