其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
比盡佢兩千銀,都唔覺得值得去慳

你反而話食得健康啲冇味精冇咁多油我都仲贊成
我都係餐餐清, 只係食飯前夾定餸落飯盒
分量多少少唔係好難煮架啫
1. 同事一齊食吹下水關係會好啲,做野要人幫手方便啲
2. 假設帶前一晚餸,隔夜+翻熱營養流失,味道又無咁好
3. 買餸/煮/準備飯盒/洗碗呢啲都一樣要錢要時間
4. 諗食咩煮咩/拎住袋野番工放工太煩
5. 唔係間間公司有得叮/蒸翻熱
6. 唔係個個屋企都煮晚飯

其實講咁多都係睇你負唔負擔到
健康問題
主要係健康d
錢其實慳唔到幾多如果都煮得營養好少少,不過淨係食得健康已己已經贏9條街
重點係乾淨啲,健康啲,慳時間啲,唔洗排隊唔洗等廚房煮,lunch time分分鐘多成個鐘訓教打機,真係為慳嗰一千幾百咩
D 鬼佬好中意咬個三文治又開工
見佢地好快食完又開工

不過佢地又真係早 D 收工,5 點就閃人
清 你時間唔係錢?
帶飯食同出去食差好撚遠喎啲時間
重要你腳骨力,出到街空氣又差,人又多
嘈撚到
自己煮$20嘅價錢有$20嘅質素
出邊$35嘅價錢得$15嘅質素 仲要你講緊$35係買外賣 行出去買都要時間成本
更何況自己煮煮得越多份量就越平
自己做開gym 要多蛋白質自己備餐
每次煮定四五盒飯 夠晒營養 都係用一個鐘到
已經係一個星期嘅lunch 為開每盒都唔使$20蚊
每個月投資兩千 到咗退休嘅時候回報係幾多你知唔知
對我黎講係
因為餸唔係我買 飯唔係我煮
另一樣就係唔洗出街食飯排隊⋯夏天又熱到死
不過一星期點都會有一日唔帶飯既
出街行下好過成日屈係公司
返工放工重逼唔夠?
70蚊一餐一個月先1500
用日日煮飯日日拎飯買餸拎飯嘅心機
諗下點加1500蚊人工好過
你人工18000同20000係老細眼中冇分別
但果兩千蚊就已經令你個生活咁大分別
點解講到帶飯就一定唔會同同事食
好多同事帶飯就變左可以留係公司一齊食
其實係健康多過慳錢
出街食多數少菜多油 一個月食多幾餐真係
不過一星期總有一兩日出去食 放下風都好
而家wfh就多數係屋企食
除非你番嗰區啲野食好貴啦
好似我之前番工食飯都係50蚊樓下搞得掂
帶飯嚟都唔知做乜鳩
叫兩次雞都無咗啦
自己煮帶飯一定健康過出去食啦 健康無得用慳到幾多錢黎衡量
鐘意煮野食嘅話唔會覺得麻煩過程係享受嘅
一次煮幾餐就唔洗日日煮
解凍用光波爐可以好快
唔關隔夜/加熱事啦
葉菜類係唔可以帶飯既
想食菜既話可以帶菇菌類,豆類,瓜類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞