其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
真係睇人
我接受唔到 日日食同一種飯
自己煮飯唔駛錢?

一早講左係睇你時間分配 你慳左既時間同精神用黎Hea既上連登既就算鳩數
拎黎睇書學野又得唔得?
你講到咁極端一窮二白手停口停既就其實唔會有時間諗到進修睇書 不如做多份pt

普遍打工仔都未去到呢個程度 咁樣先有討論空間

拎一年15000蚊去投資自己無問題呀 但你個邏輯奇奇怪怪
講到出去午餐係奢侈品咁 同印度佬充大頭鬼點類比
你要類比就搵班港女搵得皮幾野但成日買手袋買衫充大頭重好

又講到每個月無左$1300就會死人塌樓 係咁窮既就去打多份pt
重話咩慳埋進修學野
你撚有時間咩
一向都講錢唔係慳番黎 係賺番黎
時間都係成本
要時間精神 定每月既午餐錢

咪自己取捨囉

邊有話死一邊先係真理
邊到有 想試下
以前太難食到有陰影
我每日煮唔同餸wor
即係同一日既午餐同埋晚餐係唔同嘢
但你可以話今晚既晚餐同埋之後一日既午餐係同一樣嘢
我自己就無咩所謂
出去食茶記來來去去咪又係嗰幾味嘢
咁你又假設人地會拎黎hea 之後講埋咩印度佬理論

咪咁快打倒自己啦
你自己碌返上去睇
一開始講緊乜先啦
人哋講緊窮人呀
拎一年15000蚊去投資自己無問題呀

你唔慳邊度嚟呢筆錢呀?仲有閒錢買幾萬蚊個袋?
你借返嚟?
話人邏輯奇怪又唔諗下自己唔睇個前設

又講到每個月無左$1300就會死人塌樓 係咁窮既就去打多份pt
重話咩慳埋進修學野

所以咪話你思維同印度佬一樣
係呀,孟加拉/印度大把人好似你咁諗
窮呀?打工囉,打多兩份囉,早啲出嚟做嘢囉
結果咪賺錢>消費>洗曬>賺錢
所以無話錯你,你就係咁嘅邏輯
其實帶飯主因都係唔想行上行落
落樓同人迫lift
夏天唔洗熱
去到餐廳唔洗排隊
趕頭趕命食完衝返公司
帶飯可以揀自己食乜 keep fit健康個d
當你50蚊一餐飯 其實慳到都係1-3成
公司有得claim飯錢所以冇分別
搵15K, 慳1300, 慳好多
搵25, 慳1300, 好似都唔係慳得幾多
搵35, 慳1300, 慳黎把撚咩, 慳返啲時間仲好多個少少錢
帶飯為健康多 計埋時間成本煮飯+買餸根本貴過出面食 如果唔係返工嗰頭冇啖好食或者前一晚煮多咗都唔會帶飯
搬咗出去住冇啊媽煮飯食 有時煮晚飯都懶 但為咗健康如果嗰日有時間同體力都會自己煮
慳返減肥錢
外面食好貴
家用已經包食住,仲想點
定係做連登仔真係唔洗俾家用,或者閣下毛都未出齊,工都唔洗返個個職業做兒子
以為呀婆先會咁諗嘢
搭巴士又要計埋每日慳幾蚊
買個蘋果又要買平2蚊
以為儲埋會發達
連登仔fg 50k
10年人工都6m幾
咁辛苦先慳得20萬係咪搞笑?
我想講,我已經有自己頭家,我都仍然比緊家用自己老豆老母 心意黎,我老母唔需要包我食住
唔係為慳錢
中午出面好撚熱
再加帶飯唔洗等位,唔洗同人迫,食完仲可以瞓一陣

利申:自己搬咗出嚟住之後,好懷念有飯帶嘅時候
外面茶記平均都五至六十元一個午餐
自己帶我諗成本最多都係二十元內
咁一個月都有慳到一千元左右嘅
只係如同好多巴絲所言
除非可能係家人幫手煮或本身自己好鍾意煮嘢食
如果唔係放工後仲要時間心機去煮真係懶
寧願外賣或求其買下嘢食就算了
連登個個都返5日
我帶返既次數一隻手數得晒
返工咁大壓力緊係要趁lunch出去放鬆下
lunch食omakase都試過
連登仔個個fg50k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞