其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
你講既致癌
講到成世唔會食午餐肉咁款
食一舊等如食成個月隔夜菜既份量啦
單餸米線 想再平嘅清湯少米 加錢換其他湯都唔過$40
咁你帶飯慳左嘅時間為你帶黎左幾多額外收入?
原來一年係十個月,真係長知識
但上面又話要健康先帶飯

唔係既出去食算啦
叮熱又會唔會?
我舊公司因為咁所以加左幾部蒸機
想睇份研究
聽到都唔開胃
而家咁熱 出去又曬又要等位
自己煮唔洗煩
健康好多
令到自己心情好 無價喎
其實我覺得唔係錢既問題,健唔健康先係問題,出去全部以肉為主,菜得幾條甚至冇,買沙律既鋪頭又係另一個價位

不過唔想煩所以都係出去食
我女仔一個夠飽咪得 日日去食唔同餸都得
我都係比低$35走得
如果為咗返工帶飯走去浪費時間煮係唔係變相OT?
通常會帶午飯既人,都係晚飯煮開,煮多少少食多餐
所以用既時間係差唔多
認同, 慳得一千但又要買又要煮又要洗
除非你話日日都食返琴晚果餐, 唔係真係晒氣
帶飯=早D食到飯=早D食完飯=多D時間訓覺=win
利申帶飯
如果仲係痴緊屋企就無所謂
搬咗出嚟就慳啖氣啦
個個屋企有人煮飯咩
你岩
帶飯主要因為出去食到無野好食
同埋出面比成舊水都係食伏 同唔抵唔好食
特別係D濕尻西餐 香港人既西餐貴一貴
食個普通意粉都70-130$ 意粉咁易煮 完全唔值
好意思賣咁撚貴 仲要無咩choice
卡邦 火腿 煙肉 汁 蛋 有時仲冇蛋/比強國蛋你
黑松 仲尻 少少黑松source 加其他菇 汁 完

出面比cheap過佳寶既肉你地食
仲以為好過屋企煮既 人地收你幾十蚊比好野你食咩
反而屋企既有保證
你個standpoint 唔係覺得帶飯慳唔到錢咩,我幫你計少兩個月,唔係反而對你立場有利咩?

你宜家指出我計錯數,只會對你之前個立場更不利
痴撚線邏輯

咁你唔好搭的士Uber 唔好同朋友出街食飯唔好拍拖唔好買衫唔好飲野屋企唔裝寬頻唔好打機,每個月慳兩三萬,拎去投資,到左退休既時候回報係幾多你知唔知?

教精你啦,上少啲連登講少啲廢話就真係有益喇
你地成日話帶飯健康
其實有幾多個帶既飯真係健康
營養唔夠
份量又少
d菜又隔夜
有時屋企煮仲重口味
賣相又差
我去大快活食個雞胸意走汁唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞