其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
你慳到啲時間搵撚到錢,你又係淨係掛住打機
主要係想迫自己食健康少少,多菜少肉。之不過食得多都會好厭,跟住一星期都會有一兩日出街食野,大約$80up一餐,所以都無話慳到幾多錢
無人叫你幫襯茶記
正常見60蚊一餐晏 貴d都唔會揀 一個月返26日工 1560
但早餐都係出街食 未計
你勁
咁已經係個人喜好問題
茶記反而值
4-60$ 快食 中菜有d 都難煮 同 咁既價會gur

但有時都中伏
當60蚊一餐 返22日 都係慳1320 唔算多?

利申 公司5分鐘路程 返家食飯
其實我平時都會控制到$30-40 一餐
有時食下午茶$30樓下就搞掂
係唔健康咗啲
但我真係唔想日日食重覆嘅餸
好羨慕各位巴絲屋企人/自己日日煮到唔同嘅野食
白你老母閪咩
啲偏見錯到離晒譜
其實帶飯都係唔想咁早死住
日日食外面啲野搞唔掂
原來你當一年十個月咁計,其他人就睇唔出一年有12個月
當60蚊一餐 返22日 都係慳1320 唔算多?

利申 公司5分鐘路程 返家食飯
出面邊間唔污糟 但又抵食?
屋企經常煮太多食唔哂,唔帶飯就倒
咁帶飯仲慳返$60, 可以買杯咖啡加塊曲奇
我都係
健康先係最值錢
間唔中一餐cheat meal 先keep 到落去
講真煮飯都唔平好多
都係,, 不過堅悶, 晚餐同lunch同餸菜
重點唔係慳錢

1 我鐘意用鑊用刀,自己煮咩都好食
2 食飯時間唔想同人迫
3 公司附近全撚部藍店,食黃店大熱天時行去好熱又趕
4 行去同等位都要時間而我帶飯食埋洗埋都唔洗半個鐘可自己睇書睇動漫訓教

下省數樣
附近冇黃店先成日帶飯
但唔會帶晚餐食淨果d 會分開煮 所以唔會慳得好多
就係有計時間成本
帶飯早15分鐘叮我食完洗埋碗你都仲未搵到位仲可以訓個靚晏覺
帶飯健康d 出街忍唔住食煎炸野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞