其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
唔明...lunch suppose係拎黎放鬆relax
連個一個鐘都要諗公司野為乜 ?
出街食飯係為左同同事收風
一日毒係公司乜都唔知會好危險
我自己就介簿,煲水,一大滾就熄火
之後浸10分鐘左右
點解咁撚多傻仔覺得大多數餐廳啲嘢唔會有隔夜? 呢個point根本唔make sense

我見過白飯/炒飯、燒味、各種焗飯/焗意粉全撚部都係隔夜喎?唔止隔一夜,係隔幾夜都照賣呀
隔夜重煮同隔夜叮熱既味你都覺得一樣定你係公司會攞個爐重新煮過
又咁講,你老母買返黎果啲菜、肉同雞食材都有唔少係隔夜架
而家係班餐廳人士用呢個隔夜POINT去反帶飯人士喎,帶飯人士唔Care隔夜,反而係餐廳人士覺得佢哋食嘅嘢唔會有隔夜餸先引人發笑

唔通你覺得餐廳料會仲新鮮過街市貨?留意,而家係餐廳人士在意隔夜,帶飯人士覺得冇問題

我見過餐廳啲白飯一日賣唔哂,要兩三日先賣哂。可能你食嗰餐飯隔過幾日夜都唔出奇
杯麵 7 * 25day =175
帶飯唔係問題,日日都帶飯先係問題

你根本無容入過社交圈子,錯過好多事,注定失敗。
同同事岀去食飯唔係淨係為餐飯同食乜野。
如果你連同同事食飯都好反感,甘你應該揾過份工。

信不信由你。
每餐50,返22日
慳左1100。
帶一年,慳萬2。
條數你話呢
時間成本。。晚晚出街咁無計。
餐餐lunch 都係前晚飯煮多來帶架啦。 有加幾多?
同意,所以要自己平衡一下
有D人腸胃唔好要自己帶飯
個個返工都係為錢 唔通為識朋友?
對沒value嘅人唔交際應酬有咩問題,(為上位收風另計)
現實啲講句 又唔係我上司,無必要要同你social擦鞋博上位掛?
帶飯唔洗成本?

你咁諗就錯喇,peers 之間啲閒言閒語都可以夠整死你。你老細都會聽好多其他人對你既comment。信不信由你
視乎家庭,食屋企定自已煮。
自已煮,都係夜晚煮多少少,成本唔會貴幾多,除非你單拖一個住就是旦啦。
緊係有個人幫手煮先會帶飯啦
自己煮咁真係出去食好過
不過出去食係好多油好肥

利申:日日帶飯
你由零開始直接整個飯黎帶就貴姐
但如果你夜晚都要煮飯,只係順便煮多少少for帶飯,咁個成本就唔會多好多啦
你理得人供樓定蓄錢遮
慘得過d人搵三四五萬話買唔起樓?
返工為錢呢樣唔會同你拗,200%同意。但同識朋友冇矛盾。
都係個句,如果你咁反感同身邊同事交流,咁其實份工既環境根本唔啱你。
一世人放幾多時間喺份工?一個食得飯吹下水既同事都無甘陰功?咁嘅工咪返啦。
玩電話睇劇呢啲喺屋企都做得,而且唔係話日日要出去食飯,一個禮拜出一兩次都得。

同埋社交唔=擦鞋,亦冇叫過你去擦鞋,思想放大d寬d。要係一個環境生活/存得好,需要去見識了解身邊嘅事,而唔係匿埋不問世事。
你話現實啲講,我都現實話俾你聽。你零social未必唔可以升職,但好大機會係有事死先嗰堆。
又或者咁講,如果連同事都應付唔到,相信都幾難應付到高層/老細。
唔係淨係員工,就算你係一間公司嘅老細,都冇可能公事以外唔同d同事食下飯交流下。

有無聽過:”做人冇公關,食屎架喇”

ps: 出於好意真心分享。絕對冇人身攻擊之意。
唔啱聽請由佢當我癈up。
如果食意粉係ok
意粉$15(已經無買最平)開到四份,大食嘅開三份
醬$14,$15
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞